Russisch orthodoxe priesters
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

06 mei 2022 door Patrick Goede

Russisch-Orthodoxe priesters blijven zich uitspreken tegen invasie Oekraïne ondanks consequenties

Russisch-Orthodoxe priesters blijven zich verzetten tegen de oorlog die Rusland in Oekraïne gestart is, ook al lopen ze daardoor het risico opgepakt en in de gevangenis gezet te worden. Pater Georgy Edelshtein en pater Ioann Burdin zijn twee van hen. Ze verzetten zich met hun protest ook tegen hun eigen kerkleider, patriarch Kirill, die de invasie van Rusland juist steunt. 

In een video van het AFP die afgelopen zaterdag werd gepubliceerd zegt Edelshtein dat hij Rusland als aggressor ziet en Oekraïne als het slachtoffer. "Ik ben bang dat ik een slechte priester ben. Ik ben nooit tegen alle vormen van oorlog geweest maar ik ben wel tegen een oorlog waarbij land afgepakt wordt en aggressie wordt gebruikt." 

Een hooggeplaatste monnik, metropoliet Ferapont of Kostroma, zegt dat de twee de enige priesters van de 160 Russische priesters zijn die de invasie van Rusland veroordelen. Hij veroordeelde de brief van afkeuring die Burdin een dag na de invasie schreef en die werd ondertekend door Edelshtein. Daarin stelde hij dat "het bloed van de Oekraïeners aan de handen zal kleven van de Russische regering en aan de soldaten die deze daden uitvoeren." De priesters hebben die zienswijze nog altijd vast weten te houden.

Op 10 maart werd priester Burdin beboet wegens "het in diskrediet brengen van het Russische leger". Hij moest daarom 400 dollar boete betalen. Een herhaling van deze aanklacht zou hem een gevangenisstraf tot drie jaar cel kunnen opleveren. Volgens Edelshtein is priester Burdin "dapperder dan hij" omdat hij al met pensioen is als priester. Toch mag hij nog diensten houden en wordt hij niet vervolgd voor het ondertekenen van de brief.

Op 1 maart veroordeelden 280 priesters en diakenen de invasie van Rusland in Oekraïne ook al middels een brief.

 

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen