abortus
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

04 mei 2022 door Redactie

Oklahoma voert strengere abortuswet in, aantal abortussen Texas drastisch gedaald door nieuwe wet

In de Amerikaanse staat Oklahoma heeft gouverneur Kevin Stitt een nieuwe strengere abortuswet ondertekend. Dankzij de nieuwe wet is abortus verboden vanaf het moment dat de hartslag van het ongeboren kindje waarneembaar is.

In de praktijk betekent dit dat abortus vanaf ongeveer de zesde week van de zwangerschap verboden wordt in Oklahoma dat overwegend republikeins is. De ondertekende wet gaat per direct in. Gouverneur Stitt deelt op Twitter een foto van het moment waarop hij de wet heeft ondertekend en schrijft erbij trots te zijn de ‘hartslagwet’ te mogen ondertekenen. ‘Ik wil dat Oklahoma het meest pro-life wordt van alle staten’, aldus Stitt. ‘Omdat ik alle vier miljoen inwoners van de staat vertegenwoordig die in grote meerderheid het ongeboren leven willen beschermen.'

De nieuwe wet stelt niet alleen abortus strafbaar vanaf het moment dat er een hartslag waarneembaar is, maar ook hulp bij of aanzetten tot abortus. Een soortgelijke wet werd vorig jaar ook al in de staat Texas aangenomen. De eerste cijfers uit die staat laten zien dat het aantal abortussen flink is afgenomen in de eerste maanden na de wet. Overigens geldt er in Oklahoma een uitzondering voor medische noodgevallen. Bij verkrachting of incest geldt dezelfde termijn van ongeveer zes weken.

Het nieuws komt vlak nadat bekend is geworden dat het Hooggerechtshof van plan is om het landelijk recht op abortus af te schaffen door de beroemde Roe vs Wade uitspraak uit 1973 te vernietigen. Daardoor kunnen staten weer zelf bepalen welke abortuswetgeving er in hun staat geldt. Ook president Joe Biden heeft inmiddels op dat voornemen gereageerd. Hij noemde het uitgelekte document van het Hooggerechtshof radicaal en stelde zich te gaan verzetten als het Hooggerechtshof daadwerkelijk dat besluit gaat nemen.

CIP-redacteur Patrick Simons besprak recent abortusnieuws uit de VS in de CIP Podcast. Beluister het fragment vanaf minuut 38:25


Abortus
- Linkse partijen pleiten voor demonstratieverbod bij abortusklinieken; Schreeuw om Leven reageert
- Abortusdebat bewijst hypocrisie progressieve Dolle Mina's én conservatieve christenen
- Abortusdebat waait over naar Nederland: GroenLinks-Kamerlid haalt uit naar evangelicals
- Pleidooi voor afschaffing bedenktermijn abortus schiet zijn doel voorbij
- Kwetsbare vrouwen worden de dupe van afschaffing bedenktermijn abortus
Meer over Abortus »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen