soedan
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

04 mei 2022 door Open Doors

Kerkleider Soedan aangevallen tijdens dienst en zelf in de cel gezet

Een kerkleider in de deelstaat Gezira in Soedan, die tijdens een kerkdienst werd aangevallen, is veroordeeld tot een maand gevangenisstraf. Ook de aanvaller is gevangengenomen. Beiden worden beschuldigd van ordeverstoring.

Voorganger Stefanous Adil Kajo van de Soedanese Kerk van Christus in Al Haj Abdalla werd tijdens een kerkdienst aangevallen door Ibrahim Kodi. Het incident vond plaats op 10 april. Bij de aanval door Kodi, en later nog twee andere mannen, raakten de voorganger en twee vrouwelijke kerkleden gewond en werden Bijbels en stoelen vernield (bron: CSW).

Dreigementen
Een week eerder waren kerkleden ook al lastiggevallen door plaatselijke bewoners die hen verhinderden samen te komen in het gebouw, omdat het gebouw volgens hen eigendom van moslims zou zijn. De eigenaar van het gebouw is de plaatselijke katholieke kerk, die in 2019 toestemming heeft gegeven aan de Soedanese Kerk van Christus en andere organisaties, waaronder de plaatselijke moslimgemeenschap, om het gebouw voor hun activiteiten te gebruiken.

In februari dit jaar plaatsten leden van de moslimgemeenschap, die tot de fundamentalistische wahabieten horen, een bericht op het gebouw om alle activiteiten stop te zetten. Ook werd gedreigd met juridische stappen tegen degenen die zich daar niet aan zouden houden. Toen de kerkleden bleven samenkomen, arresteerde de politie twee kerkleiders, maar na enkele uren verhoor liet ze hen gaan zonder aanklacht. De aanval en arrestatie van voorganger Kajo is de volgende klap voor de kerk.

Ineenstorting dreigt
Soedan staat op de 13e plaats van de Ranglijst Christenvervolging. Er was even hoop dat hervormingen in het land meer vrijheid voor christenen en andere minderheden betekenden, maar recente gebeurtenissen laten een ander beeld zien. Het land “glijdt af naar een ineenstorting van de economie en de veiligheid, en naar aanzienlijk humanitair lijden”, verklaarde Volker Perthes, de speciale vertegenwoordiger van de VN in Soedan, in maart voor de VN-Veiligheidsraad.

Het Wereldvoedselprogramma schat dat bijna de helft van de Soedanese bevolking dit jaar honger zal lijden, twee keer zoveel als vorig jaar.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen