Kerk euthanasie
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

03 mei 2022 door Patrick Goede

Canadese kerk maakt euthanasie doodzieke vrouw (86) in eigen gebouw mogelijk

Een Canadese kerk opende afgelopen maand haar deuren voor een vrouwelijk lid van de gemeente die graag euthanasie wilde plegen in de kerk. De 86-jarige Betty Sanguin leed aan ALS. "Voor ons was het volkomen logisch dat we deze dienst voor Betty hielden omdat de dood onderdeel is van het leven en Betty hier een groot deel van haar volwassen leven doorbracht", vertelt de predikant, Dawn Rolke, aan de Christian Post.

Rolke: "Ze had een groeiende en aan verandering onderhevige spiritualiteit. Haar geloof was krachtig, pittig en gepassioneerd, net als Betty zelf." De dosis om de dood te bespoedigen werd rond 1 uur 's middags toegediend. Mensen liepen af en aan in de richting van Betty, een uur later was ze overleden. "Het was net een soort wake."

"We waren zeer vereerd dat we bij Betty mochten zijn in die laatste uren en haar wensen konden inwilligen. Ze was zo blij, zo klaar om te gaan en ze straalde", aldus Rolke.

The United Church of Canada, waar de kerk toe behoord, nam in 2017 een resolutie aan die euthanasie toestaat. Daarbij werd erkend dat euthanasie "per geval" bekeken moet worden en dat leden "een heel scala aan overtuigingen" kunnen hebben wat euthanasie betreft.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

G
En dat noemt zichzelf kerk? Wij kunnen het leed niet overzien en ervaren wat iemand moet ondergaan, euthanisie echter is daarin nooit de oplossing. Het is God die leven geeft en neemt, niemand anders, maar ja, tegenwoordig is de Bijbel voor vererlei uitleg vatbaar, op de wijze waarop het denomianaties het beste past.