Franse kerk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

06 mei 2022 door Patrick Goede

Franse protestanten eisen herziening wet die scheiding tussen kerk en staat vergroot

De voorzitter van de Protestante Federatie in Frankrijk heeft de herkozen president Macron opgeroepen om een wet die de scheiding tussen kerk en staat bevordert, in te trekken. Om zo een betere band tussen de kerk en staat te kunnen bewerkstelligen. "Meneer de president, de Franse staat is seculier maar de Franse samenleving is dat niet", aldus François Clavairoly in het christelijke weekblad La Vie.

Volgens de voorzitter kan Frankrijk niet seculier zijn om het seculier zijn. "Deze samenleving heeft wortels. De verborgen bronnen van deze samenleving zijn het judaïsme, christendom en de islam. Religies die onze samenleving vandaag de dag nog steeds voeden." 

De wet die Macron wilde invoeren bracht nogal wat beroering teweeg afgelopen jaar. De wet is bedoeld om excessen binnen de islam aan banden te leggen maar heeft ook consequenties voor andere religies. Het maakt religieuze invloeden vanuit het buitenland lastiger, verbiedt thuisscholing en bestrijdt polygamie en verklaringen van maagdelijkheid. Hiermee oefent de regering in de praktijk meer controle uit over gelovigen, meldt CNE News.

De voorzitter van de Franse federatie voor protestantse kerken doet dus nu een oproep aan de nieuw verkozen president om de wet in te trekken. Overigens blijkt wel dat de protestantse Fransen massaal op Macron hebben gestemd, waaronder evangelische christenen, dat meldt Evangelical Focus.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?