Markt Nigeria, niet de betreffende
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

03 mei 2022 door Redactie

Terreur in Nigeria breidt zich uit: zes doden bij aanslag op markt in staat Taraba

Op een markt in het Nigeriaanse dorpje Isware zijn bij een aanslag zes christenen om het leven gekomen en meer dan tien gewonden gevallen. De explosie op de christelijke markt vond plaats op 19 april in de staat Taraba, waar een afdeling van de ISWAP (Islamitische Staat in West-Afrika) tot op dit moment niet actief was.

"Een bijeenkomst van ongelovige christenen", zo noemde ISWAP de markt op het moment van de aanslag, waarvan ze de verantwoordelijkheid namen. In de betreffende winkel zou alcohol zijn geschonken, meldt Morning Star News. Dit was voor de terreurorganisatie reden om het explosief tussen de mensen gooien, zegt Martins Lauje, een christelijke leider in de regio. ISWAP noemde de verantwoordelijken "soldaten van het kalifaat in centraal Nigeria". Behalve de zes gedode burgers vielen er ook meer dan tien gewonden, meldt ook de Nigeriaanse politie.

De aanslag bleek een opmaat voor meer: drie dagen later voerde de terreurorganisatie weer een aanval uit en verwondde daarbij elf mensen, waaronder kinderen.

De incidenten zijn volgens het Bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken van de Verenigde Naties een symptoom van de zich uitbreidende islamistische rebellie die al meer dan tien jaar actief is. Verschillende islamistische terroristengroepen trekken door Nigeria en laten een spoor van verdriet, vernieling en dood achter. Zo zijn groeperingen van Boko Haram, Fulani-herders en dus ook ISWAP actief in het Afrikaanse land. Christenen worden ontvoerd, verkracht en vermoord om diverse redenen. In veel gevallen gaat het om geld, maar ook om wraak en religie.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen