europees parlement
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

03 mei 2022 door Redactie

CU en SGP verzetten zich tegen Europese verkiezingen op Hemelvaartsdag: 'Sluit hele groepen kiezers uit'

Er zijn plannen om de Europese verkiezingen vanaf nu op een vaste datum te organiseren. Die datum zou 9 mei moeten worden. Op welke dag die datum valt zou niet relevant zijn. ChristenUnie en SGP verzetten zich tegen de plannen omdat er dan ook op zondag gestemd kan gaan worden, of zoals volgend jaar op Hemelvaartsdag.

Het is wat de vertegenwoordigers van de christelijke partijen betreft dan ook geen goed idee om hiermee in te stemmen. “Het sluit hele groepen kiezers uit en dat is niet democratisch”, zo meent Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP). Hij doelt daarmee op de mensen die op zondag of Hemelvaartsdag uit principe niet gaan stemmen. Peter van Dalen (ChristenUnie) stelt helemaal niet bezig te willen zijn met stemmen op Hemelvaartsdag: “Toen werd Christus koning over het gehele heelal. Dat vieren en gedenken overstijgt oneindig veel meer dan welke verkiezing dan ook.”

Op dit moment mogen landen nog zelf de Europese verkiezingen organiseren. Daarbij mogen ze kiezen of ze deze op donderdag, vrijdag, zaterdag of zondag plaats laten nemen. Vervolgens worden de uitslagen van de verkiezingen op zondagavond bekend gemaakt. Er ligt nu echter een voorstel klaar waarmee men een vaste datum voor de Europese verkiezingen wil vaststellen. Dat zou 9 mei moeten worden, de Europese feestdag. Als het Europees Parlement akkoord gaat, moeten ook de lidstaten nog hun zegen geven. Dat zal nog lastig worden aangezien de zuidelijke lidstaten gewend zijn om verkiezingen altijd op zondag te organiseren. Dat vervalt met een vaste datum ook.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Tja, CU en SGP kunnen ook hun achterban oproepen om de verkiezingen van deze god-loze regering

volledig te negeren of een tegenstem uit te brengen