Retraite
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

03 mei 2022 door Redactie

Retraite met christelijke psychotherapeute uit Nieuw-Zeeland

In het weekend van 10 tot en met 12 juni 2022 zal christelijke psychotherapeute Pauline Skeates uit Nieuw-Zeeland spreken tijdens de retraite “The power of loving kindness” in de Leilinden in Soest.

Zij stelt dat innerlijk herstel slecht mogelijk is wanneer we liefdevolle vriendelijkheid ervaren. Skeates zal uitleg geven vanuit de neurowetenschap wat liefdevolle vriendelijkheid met ons doet en hoe we meer in de vrijheid kunnen leven die God voor ons bedoeld heeft. Er zullen handvatten worden gegeven om meer vanuit Gods genade te leven en er zal aan de slag worden gegaan met oefeningen die blijvende verandering brengen. Deze driedaagse retraite is interessant voor iedereen die zich persoonlijk wil ontwikkelen en/of die anderen graag verder helpt in hun geestelijke, sociale en emotionele ontwikkeling.

Vast blijven zitten
Als christenen geloven we dat Christus is gekomen om ons vrij te maken: "Wanneer de Zoon u vrij zal maken, zult u werkelijk vrij zijn" (Joh. 8:36). Alleen in de praktijk merken we regelmatig dat deze vrijheid niet altijd werkelijkheid is. Er zijn vele goede dingen die we als christenen toepassen, zoals pastorale gesprekken, bevrijdingssessies, proclameren van de waarheid, betrokken zijn bij het kerkelijk leven, het Woord lezen, een leven van aanbidding en meer.

Vaak merken we dat de werkelijke veranderingen diep van binnen uitblijven, we blijven op dezelfde manieren denken en reageren. We houden dezelfde gevoelens en overtuigingen die ons vaak onbewust vooruitduwen. De zaken die diep van binnen spelen blijven verborgen en houden we weg uit ons bewustzijn, veranderingen zijn er wel maar jammer genoeg vaak niet blijvend.

Skeates vertelt
Psychotherapeute Pauline Skeates uit Nieuw Zeeland spreekt hierover uit eigen ervaring: “Als kind geloofde ik dat ik was geroepen om te spreken voor groepen mensen. Door ervaringen in het leven kreeg ik een sociale fobie. Het was heel tragisch voor mij en frustrerend en moeilijk te begrijpen waarom ik het niet kon. Ik probeerde van alles om ervan af te komen, gebedssessies, bevrijdingspastoraat, vasten, veel Bijbel lezen, pastorale gesprekken, me inzetten in het kerkelijk leven. Mijn harde werken leverde echter niets op.”

Skeates is zich toen gaan verdiepen in neurowetenschappelijk onderzoek over wat datgene is wat werkelijke verandering brengt in onze brein. Ze kwam tot de ontdekking dat we niet alleen los kunnen komen van de wonden uit het verleden maar ook dat al het potentieel wat in ons is gelegd echt tevoorschijn kan komen. “Nu kan ik wel spreken; de sociale fobie is er niet meer. En dat is fantastisch!” De methode die ze aan de hand van haar ontdekkingen heeft ontwikkeld heet Insight Focused neuroTherapy en wordt nu met veel succes gebruikt om mensen verder te helpen om te worden wie ze bedoeld zijn.

Verandering is mogelijk
De methode van IFnT stimuleert om een open, nieuwsgierige, niet-oordelende en vriendelijke liefdevolle houding te hebben naar jezelf en de ander. Skeates: “God heeft de mens zo geschapen dat hersenen kunnen reageren op een zodanige manier dat herstel mogelijk is. Wanneer je heel hard over jezelf zegt dat ‘dit moet, dat mag niet, zus moet het…’ dan blijkt dat je helemaal niet kunt veranderen. Het is neurologisch bewezen dat de hersenen zich verharden als je vanuit het ‘moeten’ bezig gaat. Verandering is dan zelfs onmogelijk.”

“Wanneer we echter een vriendelijke houding aannemen, ook naar de zaken die we liever vermijden, kan er veel veranderen. Onbewuste, dieper liggende zaken die de kern vormen van hoe we ons voelen en hoe we handelen kunnen aan de oppervlakte komen. Wanneer deze zaken in het licht komen samen met de waarheid over wie werkelijk zijn, gaan onze hersenen aan de slag om de twee tegenovergestelde dingen te herorganiseren. Neurologisch gezien worden er nieuwe clusters gevormd en veranderen onze overtuigingen over wie we zijn, en daarmee ook hoe we ons voelen en handelen.” Kortom we kunnen onszelf openen en Zijn liefde binnen laten. We kunnen worden hoe Hij ons bedoeld heeft door Zijn liefdevolle vriendelijkheid.

Retraite “The power of loving kindness”
Tijdens deze retraite is er de mogelijkheid om meer te ontdekken over deze principes. De retraite is open voor een ieder die graag meer wil ontdekken over hoe Gods liefdevolle vriendelijkheid verandering kan brengen in levens en dit wil meemaken. Er zal tijd zijn voor onderwijs, aanbidding, verwondering, verstilling en tijd met elkaar. Verder zullen er momenten zijn om creatief aan de slag te gaan en te genieten van heerlijke maaltijden, gezelligheid en de natuur.

Klik hier voor meer informatie

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

C
Psychotheraoie is werelds denken,Freudian.

Vertrouw het niet als wederomgeboren christen.

Chris V.R.