Er hangt een hoog prijskaartje aan wie is verlost door Jezus Christus

God11 mei 2022 Dr. Bert van Veluw
Dr. Bert van Veluw

Op een aantal plekken in de Bijbel horen we spreken over het vrij- of loskopen van slaven op de slavenmarkt. Het zijn slechts zeer compacte ‘one-liners’ die verwijzen naar een dagelijkse werkelijkheid waar de lezer zich in die tijd een levendige voorstelling van kon maken.

Deze voor die tijd zeer herkenbare situatie wordt in de Bijbel gebruikt als beeld om de betekenis van het kruis mee te verduidelijken. In onze tijd komen dit soort – toentertijd als gangbaar beschouwde – praktijken niet meer voor. Daarom kunnen wij ons dit soort situaties veel moeilijker voorstellen. Het beeld van losgeld betalen kennen wij alleen nog in geval van kidnapping. Daarom zal ik de metafoor van de slavenmarkt wat uitgebreider reconstrueren.

Opeens komt er een man naar je toe, betaalt de prijs en zegt tegen je: ‘Je bent vrij. Ik heb je vrijgekocht. Je mag gaan.’

De metafoor
Op de markt van een Romeinse stad worden slaven te koop aangeboden. Men kan een slaaf nemen voor in de huishouding, als leraar voor de kinderen of als persoonlijke secretaris. Slaven worden niet altijd slecht behandeld. Ze zijn voor een deel te vergelijken met moderne werknemers. Het grote verschil met werknemers nu is dat slaven toen niet vrij waren. Het waren geen vrije Romeinse staatsburgers. Ze waren eigendom van hun heer.

Je zult maar een slaaf zijn. Je staat daar op een verhoging op de markt, eigendom van een handelaar. Er komen mensen langs die naar je kijken en je keuren op wat je in hun ogen waard bent. Opeens komt er een man naar je toe, betaalt de prijs en zegt tegen je: ‘Je bent vrij. Ik heb je vrijgekocht. Je mag gaan.’ Je kunt je oren niet geloven, maar je bent ontzettend blij.

Spits van vergelijking
Het punt van deze vergelijking is dat Jezus’ dood een losgeld, een betaling is, waardoor mensen die als slaven ergens aan vast zitten worden los gekocht. Dat heeft Christus door zijn kruisdood voor de gelovigen bewerkstelligd. Tegen de gemeente wordt gezegd: ‘U bent gekocht en betaald, dus wees geen slaven van mensen’. Verder is het niet ongeoorloofd bij dit beeld te bedenken waaraan we vast zaten. We zijn losgekocht van de slavernij van de zonde. Want we waren ‘verkocht onder de zonde’, zo breidt Paulus deze metafoor uit. Tevens onderstreept dit beeld de vrijgevigheid van God, die op eigen kosten voor onze bevrijding betaalde.

Er rust een vloek op ons. Door aan een paal te gaan hangen, heeft Christus Jezus ons vrijgekocht van deze vloek.

Het beeld van de losprijs in verband met verzoening komt ook voor in het Oude Testament. In Exodus 21:29-30 lezen we, dat als een stier een man of vrouw doodt door nalatigheid van de eigenaar, niet alleen de stier gestenigd moet worden maar ook de eigenaar ter dood gebracht moet worden. Nu kan de familie van de gedode persoon ook afzien van de doodstraf voor de eigenaar van dat ‘stotige rund’. Ze kunnen hem de mogelijkheid bieden een afkoopsom, een ‘zoengeld’ te geven als schadeloosstelling, als genoegdoening. Als zij hem dit aanbieden, dient hij dit bedrag volledig als losprijs te betalen. Het is een compensatie voor wat de naaste is aangedaan.

Psalm 49:8-10 lijkt aan deze tekst uit Exodus te denken. Ook deze psalmist gebruikt de metafoor van het losgeld, maar lijkt de regeling van Exodus 21 niet over te nemen. In Psalm 49:8-9 lezen we: ‘Geen mens kan een ander vrijkopen, wat God vraagt voor een leven, is niet te betalen. De prijs van het leven is te hoog, in eeuwigheid niet op te brengen.’ Toch wordt de gedachte, dat iemand een ander die de doodstraf zou moeten krijgen kan vrijkopen, niet ontkent. Het punt dat gemaakt wordt is, dat wanneer voor een rijke de tijd van het sterven gekomen zal zijn, geen afkoopsom kan worden bedongen. Ook al heb je nog zoveel geld, het leven kun je er niet mee kopen. Dat van je broeder niet en dat van jezelf ook niet. Het leven is onbetaalbaar.

De aanleiding voor deze opmerking is de angst voor uitbuiters die pronken met hun rijkdom. Daarvoor hoef je dus niet bang te zijn, zo gaat Psalm 49 verder in vers 18: ‘Want bij zijn dood kan hij niets meenemen, zijn weelde volgt hem niet in het graf.’ In dat kader staat vers 8 van deze Psalm: ‘Geen mens kan een ander vrijkopen’. We moeten uit Exodus 21 namelijk niet concluderen dat er wél een prijs zou zijn die aan God betaald zou kunnen worden om ons te redden van de dood.

Overigens is dit wel vaak gedacht, juist met een verwijzing naar Psalm 49:8. Daar werd dan de gedachte van Galaten 3:10-13 aan gekoppeld. Daar wordt namelijk gezegd dat alleen wie de wet doet zal leven. Maar tegelijk kan geen mens de wet houden. Daarom rust er een vloek op ons. Door aan een paal te gaan hangen, heeft Christus Jezus ons vrijgekocht van deze vloek. Tot zover Paulus in Galaten 3.

Met het beeld van de losprijs wordt gezegd dat God ons door de dood van Christus bevrijdt van een bepaalde gebondenheid. En dat heeft Hem heel wat gekost.

Uit onze bespreking van Psalm 49:8-18 zal duidelijk zijn geworden, dat de koppeling aan Galaten 3 een onjuiste exegese geeft van de verzen in deze Psalm, en dus niet gebruikt kan worden om ‘te bewijzen’ dat aan God de losprijs betaald moet worden. De gedachte hier is slechts dat je je leven, dat je van God hebt gekregen, niet met geld kunt kopen. God laat zich niet door geld omkopen. Wat de psalmist wel weet, is dat God kan verlossen van de dood. In vers 16 lezen we: ’Maar mij zal God vrijkopen uit de macht van het dodenrijk’. Ook hier wordt weer de metafoor van het vrijkopen gebruikt. Wat voor mensen onmogelijk is, is mogelijk bij God.

Natuurlijk doet dit denken aan de losprijs die is betaald door de kruisdood van Jezus Christus. We kunnen Matteüs 20:28 en Markus 10:45 aanhalen, maar ook 1 Petrus 1:18-19: ‘U weet immers dat u niet met zoiets vergankelijks als zilver of goud bent vrijgekocht (…), maar met kostbaar bloed, van een lam zonder smet of gebrek, van Christus.’ Hier wordt de losgeld-metafoor ook gebruikt, maar nergens wordt gezegd dat die aan God moet worden betaald.

Ook uit een tekst als Job 33:24, blijkt dat in die tijd losgeld in verband werd gebracht met bevrijding door God, om iemand uit de macht van het dodenrijk te houden. Volgens Elihu zegt God over iemand die Hij welgezind is: ‘Laat niet toe dat hij in de afgrond afdaalt, Ik heb een losgeld voor hem verkregen’. Hier is sprake van dezelfde gedachte als van die in Psalm 49:16.

Er hangt een hoog prijskaartje aan onze verlossing. We zijn duur betaald.

In Leviticus 25:47-55 lezen we, dat als een vrij iemand zich uit armoede als slaaf heeft moeten verkopen, hij toch het recht behoudt op loskoping. Hij kan worden vrijgekocht door een familielid of hij mag zichzelf vrijkopen als zijn eigen vermogen toereikend is.

Vervolgens doet dit ons ook denken aan het verhaal van de uittocht, toen de afstammelingen van Jakob (Israël) uit de slavernij van Egypte werden bevrijd. Egypte is voor Israël dé slavenmarkt bij uitstek. Toen bracht het geslachte Paaslam bevrijding, nu brengt Jezus’ dood een nieuwe exodus. Sprak Hij al niet met Mozes en Elia op de berg
der verheerlijking over zijn ‘exodus’? Deze lijn wordt door Jezus zelf gelegd bij de instelling van het avondmaal, waar de betekenis van het Pascha wordt omgeduid: door zijn dood vindt er bevrijding (uittocht) plaats uit de slavernij van de zonde. Het kostbaar bloed van dit Paaslam is het bloed van het nieuwe verbond met God, dat voor
velen vergoten wordt tot een volkomen bevrijding van alle zonden. Daarbij is zonde ‘de slavendrijver, de cipier, de farao uit wiens greep je bevrijd wordt (…). Dat is wat de dood van Jezus tot stand heeft gebracht.’

Kortom: met het beeld van de losprijs wordt gezegd dat God ons door de dood van Christus bevrijdt van een bepaalde gebondenheid. En dat heeft Hem heel wat gekost. Er hangt een hoog prijskaartje aan onze verlossing. We zijn duur betaald.

Dr. Bert van Veluw scheef het boek Jezus’ kruisdood in beeld - hedendaagse en Bijbelse metaforen van verzoening en verlossing. Bovenstaand fragment is uit het boek afkomstig.

Praatmee

Beluister onze podcast

#322 Patrick & Jeffrey over David de Vos, de Trump-bijbel en een opvallende arrestatie
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

ds. W. F. 't Hart
Video

Terugkijken: ds. W. F. 't Hart beantwoordt Refoweb-vragen

In onderstaande aflevering van 'Pastorie online', een programma van Refoweb.nl op de Reformatorische Omroep, is ds. W. F. 't Hart te gast om te spreken over het thema 'Word hervormd'. De predikant van de Hersteld Hervormde Gemeente Zwartebroek-Tersch

Nigeriaanse vrouwen/Gerhard
Opinie

Ontvoeringsindustrie in Nigeria moet stoppen: tien jaar wegkijken is niet te verteren

Tien jaar geleden reageerde de wereld geschokt op de ontvoering van 276 meisjes van een school in Chibok, in het noorden van Nigeria. De geruchtmakende kinderroof werd de opmaat voor een bizar verdienmodel. Eerst even het geheugen opfrissen. Op 14 ap

nigeria
Nieuws

Tientallen christenen gedood bij driedaagse islamitische aanval in Nigeria

In het bisdom Pakshin in Nigeria hebben islamitische Fulani-herders drie dagen lang een bloedbad aangericht. Daarbij zijn minstens 29 christenen om het leven gekomen. Daarnaast raakten er twee christenen gewond en werden er kerken en huizen van chris

Engelse leerlingen
Nieuws

Rapport toont aan dat Engelse scholen hevig tekortschieten in godsdienstonderwijs

Op veel Engelse scholen ligt de kwaliteit van godsdienstonderwijs te laag. Dat is de conclusie uit een rapport dat deze week door onderzoeksbureau Ofsted gepubliceerd werd. In het rapport staat onder meer dat scholen hun godsdienstonderwijs veel meer

Myanmar
Nieuws

Predikant en christelijk leider in Myanmar kort na vrijlating opnieuw gearresteerd

De prominente christelijke leider en voorvechter van mensenrechten dominee Hkalam Samson is in Myanmar kort na zijn vrijlating opnieuw gearresteerd. Hij was nog maar enkele uren uit de gevangenis toen hij opnieuw werd opgepakt. Dat meldt een familiel

Miss Amie
Nieuws

Dragqueen cancelt voorleesbeurt in Amerikaanse kerk na aanhoudende kritiek en bedreigingen

Een Amerikaanse dragqueen ziet af van haar voorleesbeurt die ze volgende week zou verzorgen in een kerk in Pennsylvania. Dat meldt The Christian Post. Aanvankelijk zou de dragqueen haar voorleesbeurt houden in een bibliotheek maar na aanhoudende krit

Manchester
Nieuws

Politiebegeleiding voor pro-life spreker Manchester na scheldpartijen en bedreigingen

In het Engelse Manchester heeft de politie moeten ingrijpen om een jonge pro-life spreker te beschermen tegen een schreeuwende menigte pro-abortus demonstranten. De spreker, Madeline Page, CEO van de Alliance of Pro-life Students (APS), moest onder p

Ds. G. van Zanden
Video

Hervormde predikant waarschuwt voor valse nederigheid: "Dat is een christen op zijn slechtst"

"Het leek zo nederig, alsof het haar om de eer van God te doen was en dat ze dat wilde beschermen. Maar in feite zette ze zichzelf in de laagte neer om er de hoogte voor terug te krijgen. Dat is een christen op zijn slechtst", aldus ds G. van Zanden.

Meerartikelen

Anja Haga
Nieuws

ChristenUnie: BBB verkoopt Europese luchtkastelen

Europarlementariër Anja Haga (ChristenUnie) is verbijsterd na uitspraken van BBB over de inzet van Nederland in Europa wat betreft de mestderogatie: ‘Als je weet hoe het werkt in Brussel weet je ook dat duurzame afspraken voor boeren en natuur baat h

opperrabbijn
Column

Een moment verdwaald in Friesland

In zijn nieuwe dagboek vertelt opperrabbijn Jacobs hoe hij moest spreken in Friesland en plotseling alleen in de regen stond. Verder deelt hij een verdrietig verhaal van een oud-leerling die op 52-jarige leeftijd overleed en vertelt Jacobs uit te kij

Nigeriaanse Bethany dankbaar voor hulp Open Doors
Video

Nigeriaanse christen werd ontvoerd nadat haar dochter overleed

De Nigeriaanse Bethany heeft veel meegemaakt. Nadat haar dochter ontvoerd werd en later overleed, viel zij zelf in handen van diezelfde ontvoerders. Open Doors hielp haar door middel van traumazorg en de bouw van een huis. Bethany’s dochter, Mary, we

Een sterke kerk op een kwetsbare plek
Video

Ontdek in deze video het bijzondere werk van christenen in Ghana

In Noord-Ghana wonen veel moslims en zijn christenen in de minderheid. Naast dominees zijn vrijwillige voorgangers van grote betekenis voor de kleine dorpskerken in dit extreem arme gebied. De Presbyteriaanse Kerk van Ghana traint catechisten. Een ca

evangelisten
Nieuws

Straatevangelisten organiseren tweedaags event in Amsterdam

Op donderdag 9 mei (Hemelvaart) en vrijdag 10 mei organiseert Evangelist.Network het tweedaagse event ‘Take The City Amsterdam’. Dit initiatief is eerder geboren uit een enthousiaste groep straatevangelisten, die het verlangen hebben om met vele gelo

Elbert Smet en Kinga Bán
Video

Nog steeds indrukwekkend: Kinga Bán en Elbert Smelt zingen 'Leef met volle teugen'

Het is bijna vijf jaar geleden dat de bekende en geliefde christelijke zangeres Kinga Bán op 37-jarige leeftijd overleed. Kinga, onder meer bekend van haar jarenlange deelname aan Sela, nam tijdens haar ziek-zijn de single 'Leef met volle teugen' op.

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp vertelt hoe Jezus door te sterven de angel uit de dood heeft gehaald

“Paulus noemt de zonde ‘de angel van de dood’ die de hand van Jezus zou doorboren. Maar niemand wist dat daardoor de dood zijn macht over ons zou verliezen. Door Jezus met onze zonden tot zonden te maken, drong de angel van de dood Zijn ziel, geest e

Giovanca Ostiana
Video

Giovanca Ostiana is komende zondag te gast in Hour of Power

Komende zondag is zangeres en presentatrice Giovanca Ostiana te gast in Hour of Power. In een persoonlijk gesprek met Jan van den Bosch vertelt Giovanca welke impact het overlijden van haar tante op haar gelooft heeft.  Je zou Giovanca gerust een all

Arie-Jan Mulder
Column

Wat heeft het avondmaal te maken met de komst van Gods koninkrijk?

Als het koninkrijk komt, zal Jezus met ons de wijn nieuw drinken, zegt Hij bij de instelling van het avondmaal. Het koninkrijk van God heeft dus ook alles met het avondmaal te maken. Het Bijbelboek dat ons de meest indringende beelden geeft van de ko

Vluchtelingen in Soedan
Dagelijks leven

ZOA: vergeet miljoenen vluchtelingen in Soedan niet in gebed

Christenen moeten rampen als die in Soedan niet vergeten in hun gebed. Dat is de stelling van KlaasJan Baas, woordvoerder van ZOA. Daarom roept hij namens de noodhulporganisatie Nederlandse christenen ertoe op te bidden voor miljoenen mensen die op d

Dit is onze God
Video

Luister naar het nieuwe 'Dit is onze God' van Stichting Opwekking

'Dit is onze God. Dit is wie Hij is: Hij houdt van ons. Dit is onze God. Dit is wat Hij doet: Hij redt ons. Hij droeg het kruis, versloeg het graf. Laat de schepping vol ontzag zingen voor Hem, Koning Jezus.' Deze zijn woorden zijn afkomstig uit het

Bisschop
Nieuws

Neergestoken bisschop vergeeft dader: "Moge de Heer Jezus je zegenen en de weg wijzen"

Bisschop Mar Mari Emmanuel heeft gereageerd op de terroristische aanslag waar hij slachtoffer van werd. Tijdens zijn preek in de Christ The Good Shepherd Church in Sydney werd hij maandagavond neergestoken door een 16-jarige moslim. Dezelfde avond on