Verenigd Koninkrijk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

03 mei 2022 door Patrick Goede

Onderzoek: 45 procent van Britse inwoners gelooft in opstanding Jezus Christus

Een groot onderzoek naar de geloofsbeleving van inwoners van het Verenigd Koninkrijk heeft aangetoond dat nog altijd bijna de helft van hen gelooft in de dood en opstanding van Jezus Christus (45 procent). Ook staat dit deel open voor gesprekken over het christelijk geloof. Het onderzoek werd door meerdere christelijke organisaties uitgevoerd, meldt Christian Today.

Van de 3115 Britse respondenten gaf 48 procent aan zichzelf als christen te identificeren. Onder 65 plussers was dit aantal met 63 procent het hoogst. Van de groep respondenten tussen de 18 en 24 jaar oud beschouwt slechts 29 procent zichzelf als christen. 42 procent van het totale aantal respondenten zegt niet meer naar de kerk te gaan, terwijl 6 procent van de betrokken Britten bij het onderzoek wel aangeeft een praktische invulling te geven aan hun geloofsleven.

HOPE
Sinds het laatste onderzoek in 2015 is het aantal niet-praktiserende christenen met tien procent afgenomen, terwijl het aantal praktiserende christenen gelijk is gebleven. Volgens dr. Rachel Jordan-Wolf van de organisatie HOPE Together, zijn deze cijfers onderhevig aan culturele identificatie. "Veel ouderen die geloven, stoppen met naar de kerk gaan of overlijden. Vandaar dat je daar de verschillen ziet ontstaan."

Van alle respondenten zegt 16 procent te geloven in een letterlijke lezing van de Bijbel als het gaat om de dood en opstanding van Jezus Christus. 29 procent zegt dat niet elke Bijbelpassage letterlijk genomen zou moeten worden. Volgens Jordan-Wolff is het "erg goed nieuws dat in een tijd waarin de wetenschap aangetoond zou moeten hebben dat het niet kan, er toch zoveel mensen nog in de opstanding van Jezus Christus geloven".

Van de praktiserende christenen is verder 77 procent niet bang om zijn of haar geloof met niet-christenen te delen. 33 procent van de niet-christelijke respondenten gaf aan na zo'n conversatie meer over Jezus te willen horen, terwijl 35 procent positiever tegenover Jezus was gaan staan na een gesprek. 36 procent van de respondenten gaf daarnaast aan open te staan voor "een ontmoeting met Jezus".

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen