Oekraïne
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

04 mei 2022 door Patrick Goede

Er komt in de Oekraïne geen ban op Moskou georiënteerde orthodoxe kerk

Er komt voorlopig geen ban op de Oekraïense orthodoxe kerk van de patriarch uit Moskou. Dat meldt CNE News. Parlementariër Ruslan Stefanchuk deelt aan RBC Ukraine mee dat er in oorlogstijd "geen wet wordt aangenomen die de samenleving kan verdelen". 

De oppositie had twee wetten ingediend om de Moskou gezinde kerk te verbannen. Volgens hen zou de kerk de Oekraïense regering willen saboteren en banden hebben met het Kremlin. Volgens Ruslan zal Oekraïne "de wetsvoorstellen afhandelen na de overwinning".

Kirill
Uit een peiling onder de Oekraïense bevolking blijkt wel dat een kleine meerderheid van de mensen voorstander is van zo'n ban. 51 procent bleek voor. 21 procent zag het doorsnijden van de Oekraïense orthodoxe kerk die valt onder het patriarchaat van Moskou niet zitten en nog eens 20 procent van de ondervraagden vindt dat de staat zich niet moet bemoeien met religieuze aangelegenheden.

De leider van Russisch orthodoxe kerk, patriarch Kirill is een openlijk voorstander van het beleid van Poetin. Hij rechtvaardigde al meerdere keren de oorlog die Rusland begon. In tegenstelling tot de Russisch orthodoxe kerk is de Oekraïnse orthodoxe kerk erg kritisch op de inval. De website van de kerk plaatst constant berichten van de hulp van de kerk aan het Oekraïense leger. Ook de Metropoliet Onufriy, leider van de Oekraïense orthodoxe kerk, heeft zich kritisch uitgelaten over de oorlog.

Van de Oekraïeners beschrijft 60 procent zichzelf als orthodox christen. Naast de Oekraïense orthodoxe kerk die onder het patriarchaat van Moskou valt is er ook nog de onafhankelijke Orthodoxe kerk van Oekraïne. Deze valt onder de leiding van Metropoliet Epiphanius en behoort tot het patriarchaat van Constantinopel (Istanboel).

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen