Het Europees Parlement in Brussel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

02 mei 2022 door Redactie

Rapport doet wenkbrauwen fronsen in Europees Parlement: 'christelijke' passages geschrapt

Een rapport waarover dinsdag gestemd zal worden in het Europees Parlement leidt tot gefronste wenkbrauwen bij verdedigers van religieuze vrijheid. Het zou kunnen leiden tot een andere toon in het buitenlands beleid van de Unie, meldt CNE News.

De afgelopen tijd heeft de Commissie voor Buitenlandse Zaken van het Parlement gewerkt aan een rapport dat gaat over vervolging van minderheden in niet-EU-landen. Waar het rapport in eerste instantie religie een mensenrecht noemde en een laatste bastion van vrijheid, is dat na flinke kritiek aangepast. Maandagavond wordt er over het rapport gedebatteerd in het Parlement.

Waar de rapporteur, de conservatieve Poolse Karol Karski, het in eerste instantie nog had over vervolging van christenen in het Midden-Oosten en Afrika, werd dat verwijderd. Wel werden passages over LHBTI- en abortusrechten toegevoegd.

Volgens tegenstanders van deze aanpassingen wordt de waarde van religie in diskrediet gebracht in de nieuwe versie van het rapport. Religie zou namelijk een ‘belangrijke aanjager van wereldwijde conflicten’ zijn. Ook schrikken critici ervan dat er in het rapport staat dat “geloof wordt misbruikt om (…) wetten op te leggen, of beperkingen die de rechten van LHBTI’ers tegengaan of ondermijnen, en vrouwen en meisjes weigeren toegang te geven tot bepaalde diensten, zoals opleiding en gezondheid. Ook zou abortus gecriminaliseerd worden (…).

Er zou volgens het aangepaste rapport aandacht moeten zijn voor niet-gelovigen, omdat atheïsme en niet-religieuze groepen snel groeien en hetzelfde behandeld zouden moeten worden volgens het beleid van de Europese Unie. Het rapport van de commissie komt op een moment dat er nog geen Speciale Gezant voor Godsdienstvrijheid is aangesteld die binnen de Europese Unie een tegengeluid kan laten horen.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Lijkt vrij logisch dat christelijke passages zijn geschrapt:

Lhbt-enz is de nieuwe (plaatsvervangende) religie geworden