Nigeria
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

29 april 2022 door Patrick Goede

Islamitische terreur in Nigeria: 18 christenen vermoord en 92 huizen in brand gestoken

In Kaduna State in Nigeria zijn op dinsdag 26 april wederom vier dorpen aangevallen door de beruchte Fulani-herders. Het militante deel van deze islamitische stam doodde daarbij minstens 18 christenen en brandde 92 huizen tot de grond toe af. Er raakten nog eens 7 christenen gewond. Dat meldt Morning Star News.

De dodelijke slachtoffers vielen in drie van de vier dorpen. In het dorp Ungwan Rimi werden elf christenen vermoord en in Ungwan Magaji vielen er zes slachtoffers. Ook in het dorp Kitakum werd een christen om het leven gebracht, vertelt Abel Habila Adumu, voorzitter van de Chawai Development Association (CDA) in een persverklaring. “Ondanks dat er voortdurend vredesbesprekingen worden gevoerd tussen de Fulani-herders, christenen van verschillende gemeenschappen en internationale organisaties, lijkt vrede een illusie”, aldus Adumu. “Er zijn namelijk voortdurend aanvallen van Fulani-herders op vredelievende mensen in tal van gemeenschappen.”

CIP.nl en Open Doors slaan met de CIP Crowdfund de handen ineen om minimaal acht in Nigeria kerken te herbouwen. Met jouw steun herbouwen we de kerk van christenen als Charity.

Ja, ik help mee!

De diverse aanvallen zorgden niet alleen voor 18 dodelijke slachtoffers, er raakten ook nog zeven christenen gewond. Bovendien werden er bijna in totaal 92 huizen verwoest doordat ze door de terroristen in brand werden gestoken. Ook werden er tientallen motorfietsen vernield of gestolen. “De Chawai Development Association veroordeelt deze voortdurende aanvallen op ons land en onze mensen in de meest krachtige bewoordingen”, meldt Adumu in de persverklaring.

God van vergelding
Bewoners van de dorpen die veel van hun dierbaren verloren reageren aangeslagen. Zo vertelt een man genaamd Barnabas Barazan: "Ze hebben opnieuw onze dorpen aangevallen. Het is verschrikkelijk dat deze invallen maar blijven doorgaan. Sta op, o Heer en laat Uw vijanden verpletterd worden!"

Yohanna Chawai, een andere bewoner, zegt: "We bidden voor Gods troost in deze momenten van verdriet." Weer een andere bewoner, Micah Magaji, zegt in zijn reactie uit te kijken naar de “God van vergelding.”

Fulani-herders
De islamitische Fulani-herders zijn met miljoenen aanwezig in Nigeria. Het merendeel van hen is niet extremistisch en pleegt ook geen aanslagen of aanvallen op christenen en christelijke dorpen. Een klein gedeelte doet dat echter wel en zorg met grote regelmaat voor veel dodelijke slachtoffers. Daarbij zijn christenen het meest belangrijke doelwit. Volgens christelijke leiders in Nigeria willen de extremistische moslims maar één ding: met geweld het land van het christendom ‘bevrijden’ en de islam opleggen. De strijd gaat echter niet alleen om religie, maar ook vruchtbaar land voor vee en landbouw.

Nigeria
In Nigeria werden het afgelopen jaar de meeste christenen wereldwijd gedood, maar liefst 4650, ten opzichte van 3530 het jaar ervoor. Ook werden ongeveer 2500 christenen ontvoerd, in 2020 waren dit er 'slechts' 990. Het land steeg dan ook op de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors van plek 9 naar 7 in 2022. Volgens de organisatie is christenvervolging in het land al jaren bruut en gewelddadig. Nigeriaanse christenen worden niet alleen vervolgd door de militante Fulani-herders, maar ook door radicaal-islamitische groeperingen zoals ISWAP en Boko Haram. De regering doet vaak weinig tot niets om de christen te helpen.

‘Vooral in Noord-Nigeria hebben christenen het zwaar’, aldus Open Doors. ‘Ze leven onder de streng-islamitische shariawetgeving en worden dagelijks onderdrukt en gediscrimineerd. Ook zijn ze vaak doelwit van radicaalislamitische groeperingen. Christelijke jongens en mannen worden ontvoerd of vermoord. De vrouwen en kinderen die achterblijven, vormen een gemakkelijke prooi voor meer geweld. Vrouwen worden in veel gevallen ontvoerd of verkracht. De daders kunnen meestal ongestraft hun gang gaan.’

In het zuiden van het land zijn het voornamelijk de Fulani-herders die dood en verderf zaaien onder christenen. Ze proberen het land van christelijke boeren met geweld af te pakken en vallen dus hele christelijke dorpen met veel geweld aan.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

W
Als dit weer gebeurd voor de Zoveel honderdste keer dan lees je er vrijwel niets over in het nieuws. En als het dan wel in het nieuws komt is het verdraaid. Dan komen er teksten van .. doden door geweld tussen christenen en moslims, terwijl alleen de moslims op gruwelijke wijze dorpen aanvallen en mensen vermoorden en verkrachten.
Vakanties
Hier adverteren?