Kerk Noorwegen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

29 april 2022 door Patrick Goede

Christelijk Noorwegen verdeeld over excuses aan LHBT-gemeenschap

Moet de kerk in Noorwegen excuses aanbieden voor haar houding richting de LHBT-gemeenschap in het verleden? Bisschop Olav Fykse Tveit, hoofdvertegenwoordiger van de kerk in Noorwegen, vindt van wel. Hij pleitte voor een verontschuldiging vanuit de kerk in een bericht op Facebook.

De bisschop deed dat in het kader van een jubileum voor de LHBT-gemeenschap. Vijftig jaar geleden werd de strafbaarheid van een seksuele relatie tussen mannen namelijk afgeschaft volgens het Kristeligt Dagblad.

Tveit zei tegen Vart Land dat de kerk het leven van de LHBT-gemeenschap "moeilijk heeft gemaakt door de houding en manier waarop ze zich gedragen heeft". De hoofdvertegenwoordiger doelde daarmee onder andere op hoe er vroeger met HIV besmette leden werd omgegaan. Het leiderschap van de kerk zag die ziekte als een straf van God voor het immorele gedrag.

Toch is niet iedereen het eens met excuses van de kerk aan de LHBT-gemeenschap meldt CNE News. Jo Hedberg, leider van de conservatieve partij Bønnelista, zegt tegen Vart Land dat dit "onbijbels is" om te doen. Hij bepleit dat homoseksualiteit op basis van de Bijbel verkeerd is en dat excuses de kerk alleen maar zou schaden. "Als we dit doen distanciëren we onszelf van God. Dat heeft nog nooit iets goeds gebracht. Het gaat Gods wil niet veranderen. Excuses aanbieden is niet verkeerd maar het moet wel stroken met het fundament van de kerk."

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Wat een slappe / verstandelijke hap. Moet de kerk dan ook maar gelijk voor God sorry zeggen? Zich voor Hem en Zijn Woord excuseren? Zeggen dat de Schepper van hemel en aarde er wat naast zat en dat Zijn gedachten achterhaald zijn? Pfff... Wat is dat voor een WAANZIN? Zijn wetten zijn er niet om het de mensen moeilijk te maken of om ze te straffen maar de heerlijke richtlijnen zijn tot zegen en geluk. Net als ouders die hun kleine kinderen verbieden zaken te doen die schaden en ze niet kunnen overzien. Je overgeven aan HEM, dat maakt blij!!!
Vakanties
Hier adverteren?