Verpleegkundige
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

29 april 2022 door Jeffrey Schipper

Vragensteller Refoweb twijfelt over werken op zondag: wat kan ik het beste doen?

"Ik volg de opleiding verpleegkundige. Nu heb ik gesolliciteerd bij RST voor naast mijn studie. Dan moet ik om het weekend werken. Nou weet ik niet goed wat ik moet doen omdat ik weet dat je op zondag de werken der barmhartigheid mag doen, maar dit is bijbaantje. Wat kan ik het beste doen?", aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"Als je het vraagstuk even los bekijkt van hoe je hier persoonlijk in zit, is natuurlijk zo dat de zorg die het bedrijf waar jij solliciteert verleent ook op zondag doorgang moet vinden", antwoordt M. M. van Winkelen, ouderling binnen de Gereformeerde Gemeenten. "Het zijn werken der barmhartigheid, werken die de Heere Jezus ons ook tussen de regels door in de evangeliën aanprijst, ook op de rustdag. Dus of jij of iemand anders moet dat werk doen, dus er is altijd iemand die hier ten aanzien van zijn zondagsinvulling offers voor moet brengen. (...) Met dit bijbaantje kun je ook met dit aspect ervaring op doen. Als ik daar van afstand over meedenk, lijkt mij dat nuttig voor je

Het feit dat je dit bijbaantje naast je studie doet, is wel iets waar je kritisch naar moet kijken. Blijft er voldoende tijd over, ook voor die dienst van de Heere? Als je op zondag diensten mist en minder gelegenheid hebt voor stille tijd, zijn er dan andere rustmomenten in de week waar er tijd voor God en Zijn dienst is? Of zit je agenda met je studie en bijbaan zo vol dat hier praktisch geen gelegenheid meer voor is?

Als je moet vaststellen dat een bijbaantje eigenlijk functioneert als een excuus om een kerkdienst te ontlopen (ik zeg het wat scherp), dan is dat niet goed, dat begrijp je. Maar mogelijk ligt het anders bij je. Als je met hart en ziel betrokken mag zijn op de dienst van de Heere, kan het zijn dat je met een gerust geweten op zondag werkt."

Lees zijn volledige antwoord in de vragenrubriek van Refoweb.nl

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Kol. 2:16: Laat dan niemand jullie blijven oordelen inzake eten en drinken of wat betreft een feestdag, nieuwe maan of sabbat ...

Kol. 2:20: Als jullie met Christus afgestorven zijn aan de wereldgeesten, waarom laten jullie je, alsof je in de wereld leefde, geboden opleggen?

Kol. 2:22: Dat alles zijn dingen, die hun waarde verloren hebben, zoals het gaat met voorschriften en leringen van mensen.
Vakanties
Hier adverteren?