Duitsland
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

28 april 2022 door Patrick Goede

Voor het eerst gaat minder dan de helft van alle Duitsers naar de kerk

Duitsers weten de weg naar de kerk steeds slechter te vinden. Evangeliques.info meldt dat zowel de protestantse als de katholieke kerken in Duitsland de afgelopen maanden veel leden zijn verloren. Minder dan 50 procent van de Duitsers is nog lid van een kerk tegen 72 procent in 1972. 

Carsten Frerk, onderzoeker aan de universiteit in Berlijn op het gebied van sociale wetenschappen, zegt bij de Duitse krant Heute dat de afname van het aantal kerkleden in Duitsland in de afgelopen zes jaar hoger is dan eerder werd aangenomen.

Volgens Frerk gaat het om een historisch kantelpunt. "Voor het eerst in de geschiedenis is het 'niet normaal' om naar de kerk te gaan in Duitsland." 

Kerkbelasting
Volgens Evangeliques.info zou de reden voor de leegloop van het aantal kerkleden in Duitsland te maken kunnen hebben met zogenaamde kerkbelasting die in Duitsland gangbaar is. Deze bestaat uit ongeveer negen procent van het belastbaar inkomen en vormt dé inkomstenbron van veel kerken.

Veel Duitsers menen volgens CNE News dat de kosten van een kerklidmaatschap niet opwegen tegen de baten ervan. Echter, van alle kerkverlaters geeft slecht 24 procent aan daar een specifieke reden voor te hebben. 

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

R
Jammer. Maar opzegging lidmaatschap is een laatste stap in een al veel langer lopend proces van horizontalistische prediking, geloofsverlies bij de leden en steeds legere kerken. Dan betaalt men de kerkbelasting niet meer 'van harte' en wordt het betalen ervan als een last ervaren. Zonder geloofsverdieping is dit proces niet te stoppen.