Albert Groothedde
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

02 mei 2022 door Redactie

Video: Wat elke christen zou moeten weten over de Olijfberg

"Het gaat niet om de afdruk van de voeten van de Heere Jezus in een steen, maar om de afdruk van de Heere Jezus in ons hart”, vertelt Albert Groothedde in een nieuwe YouTube-video van het onlangs gestarte videoproject De Verkenners. Groothedde neemt de kijker in deze aflevering mee naar de Olijfberg, de plaats waarvan gezegd wordt dat Jezus hier vandaan naar de hemel is opgevaren.

“De Olijfberg wordt in de Bijbel in totaal twaalf keer genoemd en speelt daarbij een belangrijke rol in het leven van de Heere Jezus. Het is de berg die de Heere Jezus opzocht om in stilte tot zijn Vader te kunnen bidden. Aan de voet van deze berg ligt de Hof van Gethsemane, de plek waar Hij verraden werd door Judas. Vanaf de top van deze berg voer de Heere Jezus op naar de hemel en zal Hij ook terugkeren tijdens de wederkomst”, luiden de woorden van Groothedde.

“De Olijfberg is eigenlijk geen berg, maar meer een heuvelrug. Je herkent hem aan de verschillende kerktorens op de top en aan de vele graven op de helling. Veel Joodse mensen geloven ook dat de Messias ooit op de Olijfberg verschijnt en dan willen ze graag dicht in de buurt zijn”, zegt Groothedde die de kijker vervolgens meeneemt naar de top van de berg.

“Ik sta hier op een puntje van de Olijfberg. Op deze plek is de berg ongeveer 820 meter hoog en hier vandaan heb je een prachtig uitzicht over Jeruzalem. In de verte zie je het moderne West-Jeruzalem liggen, daarvoor de oude stad en in het dal ligt de Kidron-vallei. Vroeger was het op deze plaats minstens zo mooi. Toen stond hier de oude tempel zelf.”

“Ook de Heere Jezus zelf heeft Jeruzalem vaak bewonderd vanaf de Olfijberg. Door al dat moois keek Hij echter heen. We lezen in Lukas 19 zelfs dat de Heere Jezus in tranen uitbarst. Hij huilt vanwege het ongeloof van de inwoners van de stad en vanwege het feit dat Hij voorzag dat de stad en de tempel over niet al te lange tijd verwoest zouden worden. Daarom wordt de plek waar ik nu sta, ook wel ‘De Heer weende’ genoemd. Op deze plek, zoals vele andere plekken in Israël, is een kapel gebouwd. Als je goed kijkt naar de kapel, zie je dat hij gebouwd is in de vorm van een traan.”

“Net vertelde ik jullie dat dit ook de plek is waarvan de Heere Jezus naar de hemel is opgevaren. Op de Olfijberg zijn er een hoop plaatsen en kerken waarvan men zegt: Hier is het gebeurd. Een van die plekken op de Olijfberg wordt beheerd door een islamitische familie en uitgerekend deze plaats zou de beste papieren hebben.”

“Je begrijpt dat heel veel kerken op Hemelvaartsdag op deze plek een kerkdienst willen houden. Helaas werken die kerken niet zo goed samen. Daarom wordt deze plek verdeeld in allerlei stukjes. Aan de muren op dit terrein zie je ringen zitten. Aan die ringen bevestigt men een touw en wordt het gebied in allerlei stukjes verdeeld. Best verdrietig die verdeeldheid onder christenen.”

“Sommige christenen zien deze plaats als de belangrijkste plek op de Olijfberg”, zegt Groothedde wanneer hij zijn tocht vervolgt. “Je ziet hier namelijk twee voetafdrukken. Deze voetafdrukken zouden volgens sommige mensen de laatste voetafdrukken zijn van Jezus voordat Hij opvoer naar de hemel. Of dat zo is? Ik weet het niet. Eigenlijk denk ik van niet.”

“Echt belangrijk vind ik het trouwens ook niet. Het gaat niet om de afdruk van de voeten van de Heere Jezus in een steen, maar om de afdruk van Hem in ons hart. Daaraan kunnen mensen zien dat Jezus nog steeds leeft en zit aan de rechterhand van Zijn Vader in de hemel. Is dat ook in jouw leven te zien?”, zegt Groothedde tenslotte.

Benieuwd naar de volledige video van de Verkenners? Deze is hieronder volledig te zien.

Klik hier voor meer informatie over De Verkenners

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?