Eleos
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

12 mei 2022 door Eleos

Carola (22) werkt bij Eleos begeleid wonen: "Samen leggen we problemen bij de Heere"

De 22-jarige Carola van den Brandt werkt alweer drie jaar voor de christelijke organisatie Eleos en is daar prima op haar plek. Ondanks haar jeugdige leeftijd omschrijft ze zichzelf als “een soort moeder die met pubers omgaat” op de reformatorische locatie voor begeleid wonen waar 24 uur per dag mensen met psychische problemen verblijven.

Eleos is specialist in de christelijke geestelijke gezondheidszorg. We zoeken voortdurend collega’s die hun christelijke identiteit een plek willen geven in hun werk als behandelaar of begeleider.

“Je bent vaak lekker praktisch bezig”, begint Carola haar verhaal. “De jongste op de groep is 19 jaar oud en de oudste is 74. Sommige dingen kunnen de bewoners prima zelf regelen en op andere gebieden hebben ze meer sturing nodig. De meeste bewoners zijn hier redelijk stabiel in hun problematiek en ik voer regelmatig gesprekken met ze. We bespreken dan hoe het gaat en waar ze last van hebben. We hebben het over de obstakels die ze voor zich zien en hoe we daar op een goede manier mee om kunnen gaan.”

Sommige bewoners zijn chronisch psychisch ziek. “Die zullen hier dus hun hele leven lang doorbrengen. We hebben daarnaast ook een doorstroomhuis, deze mensen hebben ons tijdelijk even nodig. Zodra een bepaalde thuissituatie of psychisch ziektebeeld verbeterd is, kunnen deze mensen gelukkig weer naar huis.”

Geen oplossing
De mensen die begeleid wonen bij Eleos hebben te maken met allerlei psychische klachten. “Eigenlijk vind je hier mensen met alle soorten psychische problemen. Angststoornissen, persoonlijkheidsproblematiek, schizofrenie, maar ook depressie. Het is een heel divers gezelschap. Die verschillende soorten problematiek maken het werk voor mij afwisselend, bij ieder persoon moet je kijken naar wat diegene specifiek nodig heeft. Het is heel mooi om ze een veilig thuis te kunnen bieden, een basis die vertrouwd is.”

Het werken in de psychische zorg is niet alleen maar leuk. Het leed van bewoners is iets wat Carola ook persoonlijk raakt. “Als je hen echt ziet lijden en hun verdriet meemaakt dan is het lastig dat er in sommige gevallen geen oplossing voorhanden is. Je kunt hun persoonlijke pijn en verdriet vaak niet wegnemen, zoals het gegeven dat familie hen in de steek gelaten heeft bijvoorbeeld. Je ziet het onbegrip dan in hun ogen en de moedeloosheid. Soms heeft iemand geen zin meer in het leven. Dat is heel aangrijpend.”

Geloof
In de persoonlijke gesprekken met de bewoners is er voldoende ruimte om het geloof in God te delen. “Op zondag bespreken we de kerkdienst waar we met de bewoners heengaan. Wanneer je ziet dat iemand ten einde raad is en je het als hulpverlener ook even niet meer weet dan kan het gebeuren dat je het samen voor de Heere neerlegt. Dat je er samen voor bidt en vraagt om Zijn hulp.”

Carola komt uit de oud-gereformeerde gemeente en is nu lid van een gereformeerde gemeente. “De behoudende flank”, zegt ze met een warme glimlach. “In mijn opvoeding kwam ook altijd naar voren dat als je twee broden had, je er één weggaf. Als je kan helpen dan doe je dat. Mijn vroegere buurvrouw was in de negentig en als het dan sneeuwde ging ik al op zevenjarige leeftijd haar hond uitlaten. Mijn ouders stimuleerden mij daarin. Op die manier wordt je toch in het idee van hulp verlenen opgevoed.”

Eleos
Met haar 22 jaar is Carola een jonge medewerker bij Eleos, maar al op haar 15e wist ze dat ze mensen wilde gaan helpen in een woonvorm. “Mensen hebben gewoon recht op een veilige basis. Ik wist toen nog niet of ik met vluchtelingen, jongeren of ouderen zou gaan werken, maar die voorkeur voor het werken in een woongroep heb ik altijd gehad. Alles is hier goed geregeld en de lijntjes zijn kort. We worden voortdurend bijgeschoold in de vorm van cursussen en er is veel aandacht voor teambuilding. Je kunt ook intern gecoacht worden. Daardoor ontstaat er een goede band tussen werknemer en organisatie. Ik vind het daarbij erg fijn dat het een christelijke organisatie is.”

Ook bewoners kiezen vaak bewust voor Eleos vanwege de christelijke identiteit weet Carola. “Onze woongroep is reformatorisch en de meeste bewoners melden zich daar dan bewust voor aan. Daarnaast heeft Eleos ook evangelische en protestantse woongroepen. Als personeel heb je ook één keer per jaar een landelijke studiedag. Daar zie je de verscheidenheid van christenen die bij Eleos werken terugkomen. Dat is echt mooi om te zien.” 

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?