Aid to the church in need
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

26 april 2022 door Patrick Goede

Irak: Voor het eerst in 8 jaar tijd Paasviering in door IS vernielde kerk

In Irak hebben leden van de St. Kyriakos's Chaldean Catholic Church in Batnaya voor het eerst sinds aanvallen van IS in 2014 weer een Paasdienst kunnen houden. De aanvallers ontheiligden de kerk destijds, ze vernielden beelden en gebruikten iconen als schietschijfjes. Ook was er in de nabij gelegen kapel met graffiti op de muren geschreven: "O, jullie slaven van het kruis. Jullie vieze mensen, jullie horen hier niet."

Volgens Christian Today heeft hulporganisatie Aid to the Church in Need (ACN) de gemeenschap geholpen met de wederopbouw van de kerk. IS had de kerk bijna volledig vernield achter gelaten. Via ACN ontving de kerk uiteindelijk 200.000 euro om de schade te herstellen.

Die herstelwerkzaamheden zijn nog steeds gaande maar werden tijdelijk stilgelegd om de eerste Paasdienst in acht jaar tijd te kunnen organiseren. Meer dan 500 mensen bezochten de kerk om Pasen te vieren. Eerwaarde Basim van de kerk liet de organisatie weten "zeer verheugd te zijn". Basim: "We zijn allemaal zo blij om naar de kerk te mogen voor de Paasdiensten. We hebben hier zo hard voor gewerkt en de kerk zat zo vol dat er mensen in de gangpaden moesten plaatsnemen."

Als alles volgens plan verloopt zullen de herstelwerkzaamheden aan de kerk in juli volbracht zijn. ACN is dan van plan andere projecten op te pakken in het stadje zoals het herstel van twee kinderdagverblijven, de pastorie en de bibliotheek. 

Beeld: ACN

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen