Kirill
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

26 april 2022 door Patrick Goede

Ontmoeting tussen paus Franciscus en patriarch Kirill van de baan

Een fysieke ontmoeting tussen paus Franciscus en de Russisch orthodoxe partriarch Kirill is voorlopig niet aan de orde. De twee hadden een afspraak gepland in juni maar volgens het Vaticaan zou de ontmoeting tussen de twee kerkleiders "alleen maar verwarring opleveren". Volgens CNE News zegt de paus wel dat de relatie tussen beide kerken "erg goed is" en dat "overeenstemming belangrijker is dan conflict". 

Ook al is een fysieke ontmoeting dus van de baan, volgens de paus blijven de diplomatieke gesprekken doorgaan. "Het Vaticaan weigert die nooit. Ik kan je niet vertellen wat die gesprekken inhouden want dan zijn ze niet langer diplomatiek. Maar deze pogingen zullen we niet staken", zegt de paus in een interview met het Argentijnse La Nacion.

Volgens de Duitse krant Die Tagespost waren de voorbereidingen op de ontmoeting al begonnen vanuit orthodoxe kant. Het overleg zou misschien in Jeruzalem plaats gaan vinden. Ook was er al een videogesprek tussen de paus, de metropoliet hilarion, patriarch Kirill en kardinaal Kurt Koch afgelopen maart. Toen werd echter duidelijk dat de vertrouweling van Poetin zulke conversaties graag in zijn eigen voordeel uitlegt.

Kirill sprak die dag in maart namelijk ook met het hoofd van de Anglicaanse kerk, aartsbisschop Justin Welby, en zei dat zowel Welby als de paus veel overeenkomsten vertoonden met hoe hij zelf naar de ontwikkelingen in Oekraïne keek. Dat was een complete verdraaiing van de werkelijkheid volgens de krant omdat de paus Kirill juist gevraagd had "er alles aan te doen om de oorlog te stoppen, als herder van zijn schapen".

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Ik vrees dat het Vaticaan als staat het onderscheidend spreken als geestelijke leider verdisconteert, ja, onmogelijk maakt.