goud tempel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

26 april 2022 door Weet Magazine

Waar is het goud van de tempel in Jeruzalem gebleven?

Waar is het goud van de tempel in Jeruzalem gebleven? De zevenarmige kandelaar is naar Rome gedragen, maar waar is de rest?

Dat is niet te achterhalen. De Egyptische farao Sisak roofde het goud van de eerste tempel (1 Koningen 14:25- 26). Dit is mogelijk gebruikt of omgewerkt door Sisak en zijn familie, of geschonken aan andere heersers. Het kan ook zijn dat er wat als grafgift is meegegeven, wat weer door grafrovers werd geplunderd, al dan niet omgesmolten en doorverkocht. Later werden nieuwe voorwerpen voor de tempel gemaakt, die door de Babyloniërs zijn meegevoerd (zie Daniël 5:3). Deze zijn op bevel van de Perzische keizer Kores (Cyrus) naar Jeruzalem teruggebracht (Ezra 1:7-11).

Verdwenen
Weer later, in de tijd van de Makkabeeën, werd de tempel geplunderd en ontheiligd door Antiochus IV Epifanes (169 en 167 v.Chr.). Iets soortgelijks gebeurde in 54 v.Chr. toen de Romeinse veldheer Marcus Crassus de tempel plunderde. Herodes de Grote liet de tempel herbouwen, en in 70 n.Chr. werd die definitief verwoest bij het Beleg van Jeruzalem door de Romeinse generaal (en later keizer) Titus. Op zijn triomfboog in Rome is nog steeds te zien hoe de schatten van de tempel, waaronder de zevenarmige kandelaar (menorah), werden weggevoerd. Wat er met dat goud is gebeurd, is onbekend. De voorwerpen zijn als het ware uit de geschiedenis verdwenen.

Ook zullen bij al deze plunderingen voorwerpen zijn gebruikt, omgesmolten of omgewerkt. En wanneer de veroveraar zelf veroverd werd, kwam het goud in nieuwe handen. Goud is immers in alle tijden waardevol geweest. De kans is groot dat er tempelgoud verwerkt is in bepaalde museumstukken of zelfs in sieraden die vandaag de dag worden gedragen. Welke? Daar zul je nooit achter kunnen komen.

Deze Vraag en weet komt uit Weet 67. Wil je meer lezen? Neem dan een abonnement op Weet Magazine of koop het nummer in de webshop! Weet Magazine is een tweemaandelijks verschijnend populairwetenschappelijk tijdschrift dat nieuws uit de natuur, techniek en wetenschap beschrijft vanuit een christelijk perspectief. 

Klik hier om abonnee te worden van Weet Magazine

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Er gaat een mare rond over het verdwenen goud van de laatste tempel (Herodus de grote)

De tempel is ´per ongeluk´ in brand geraakt.

Het vuur was zo hevig, dat het bladgoud waarmee de tempelconstructie overtrokken was, gesmolten is en tussen de stenen van het tempelplein en de tempelwal is gelopen en daar afgekoeld.

De soldaten hebben toen het tempelplein en stenen uit de tempelwal verwijderd om zich meester te kunnen maken van het goud.

Dit is de mare zoals ik me die herinner.

Of dit naar waarheid is?