Lijkwade Turijn Jezus
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

25 april 2022 door Patrick Goede

Lijkwade Turijn blijkt na wetenschappelijk onderzoek toch afkomstig uit eerste eeuw

Een nieuwe wetenschappelijke methode heeft aangetoond dat de lijkwade in Turijn afkomstig is uit de eerste eeuw na Christus. De Italiaanse wetenschapper Liberato De Caro vertelde aan de New Catholic Register dat nieuwe X-ray technologie de lijkwade op zo'n 2000 jaar oud dateert. 

De lijkwade bevindt zich in de Johannes de Doper kathedraal in Turijn, Italië. In 1988 werd er ook al eens onderzoek gedaan naar de lijkwade met behulp van koolstofdatering, daaruit zou blijken dat de lijkwade slechts 700 jaar oud is. Volgens De Caro is een koolstofdatering minder geschikt voor het materiaal van de lijkwade en zijn er verschillende redenen te bedenken waarom er destijd verkeerde conclusies zijn getrokken.

"De onderzochte monsters van de lijkwade kunnen op allerlei manieren verontreinigd zijn. Het is moeilijk om zulke verontreinigen te controleren en te verwijderen", aldus De Caro. Volgens de wetenschapper zou dit verder onderbouwd worden door het feit dat er zich op verschillende plekken op het doek meer of minder koolstof bevindt.

De analyse op het doek is deze keer uitgevoerd met een zogenaamd "Wide-Angle X-ray Scattering" (WAXS), een methode die vaker wordt toegepast op materiaal van 2000 tot 3000 jaar oud en dus nauwkeuriger is dan een koolstofdatering. Ook zegt De Caro dat er pollen uit het Midden Oosten op het doek zijn aangetroffen die bewijzen dat het doek niet in Europa gemaakt is maar geruime tijd in de buurt van Israël heeft doorgebracht.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

G
https://www.youtube.com/watch?v=w4RBXVs70_g

Dit is toch voldoende bewijs dat deze lijkwade geen menselijke (vervalsing) of toevallige samenkomst van bloedvlekken kan zijn.

Beeld is te zien in Jeruzalem, tegenover de New Gate
Vakanties
Hier adverteren?