poetin
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

25 april 2022 door Redactie

Zijn beelden van Paasdienst Poetin in scène gezet?

Afgelopen weekend vierde de Orthodoxe Kerk het Paasfeest. Terwijl in zijn opdracht tal van Oekraïners werden afgeslacht, besloot de Russische president Vladimir Poetin om ‘gewoon’ de wederopstanding van Jezus te vieren. Althans gewoon? Er gaat een hardnekkige theorie rond dat Poetin helemaal niet aanwezig was bij de kerkdienst.

Het Russische staatshoofd is geheel volgens traditie altijd aanwezig bij de Paasdienst in Moskou. Daarbij is het de gewoonte dat hij de patriarch een paasei schenkt. Zondag werden er inderdaad beelden verspreid van Poetin die aanwezig was bij een paasdienst die geleid werd door het hoofd van de Russisch-Orthodoxe Kerk, patriarch Kirill. Die laatste heeft meerdere keren uitgesproken achter Poetin en de invasie van Oekraïne te staan. Op de beelden die verspreid zijn, is te zien dat Poetin meerdere keren een kruis slaat. Wanneer Kirill de woorden “Christus is opgestaan” zegt, reageert Poetin met de bekende woorden: “Hij is waarlijk opgestaan”.

Er zijn echter flinke twijfels over de echtheid van de beelden. Veel mensen stellen dat ze in nep zijn en dat Poetin dit jaar helemaal geen paasdienst heeft bijgewoond. Zo valt het mensen op dat hij dezelfde kleding draagt als tijdens de paasdienst van vorig jaar en bovendien ook nog eens dezelfde kaars vasthoudt. Anderen stellen dat hij er een stuk gezonder uit ziet dan op beelden die een paar dagen eerder van hem naar buiten kwamen.

Er gaat een theorie rond dat Poetin dus helemaal niet bij de dienst aanwezig was, maar dat alles in scène is gezet. Er zouden beelden van vorig jaar gebruikt zijn én er zouden beelden eerder opgenomen zijn en gemonteerd zijn in de video van de dienst in Moskou. Er circuleert inderdaad een video (zie onder) die aan zou moeten tonen dat de beelden van de president eerder zijn opgenomen.

Vanuit Oekraïne werd hoe dan ook woedend gereageerd op de beelden die de wereld rondgingen. Vanuit Kiev had men namelijk een tijdelijke wapenstilstand aangevraagd zodat ook de mensen in Oekraïne naar kerk konden tijden Pasen. Poetin weigerde dat echter en zond dus vervolgens beelden de wereld in waarop te zien is hoe hij zelf Pasen viert.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

H
Zonder iets te zeggen over de intentie van Putin:

Putin is gewoon ieder jaar bij deze dienst, dus waarom zou hij er nu niet bij zijn? Op het ene beeld staat Putin achter de priesters, waardoor hij niet te zien is. En dat Putin de zaal eerst inspecteert, voordat hij de dienst bijwoont is heel normaal voor staatshoofden. Daarbij staat hij op het ene beeld ook zonder kaars, dus dit kan gewoonweg niet dienen als beeldmateriaal om in de dienst te plakken. Dit is gewoon fake fake news :)
Vakanties
Hier adverteren?