China vervolging
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

25 april 2022 door Patrick Goede

China: Pastor en dopelingen met behulp van gezichtsherkenning opgespoord

Een groep Chinese christenen die zich eerder deze maand liet dopen is opgespoord door de Chinese autoriteiten. Ook de voorganger die de doop uitvoerde moest zijn identiteitskaart laten zien, meldt de Christian Post. China's controle over haar burgers is veelbesproken. Overal hangen camera's en met behulp van gezichtsherkenning kan de Chinese overheid het doen en laten van bijna al haar burgers scherp in de gaten houden.

De autoriteiten zijn de leden van de christelijke huiskerk op het spoor gekomen nadat één van hen een video van de doopgelegenheid op WeChat had geplaatst. Met zijn zessen maakten de leden van de kerk een twee uur lange autorit naar de Chinese kust. Het dopen in de oceaan lukte gelukkig allemaal zonder problemen. Maar na het posten van de video op social media werden er dus wel een aantal politieagenten ingeschakeld. Die checkten hun identiteitskaarten en scanden hun gezichten.

Op de smartphone's van de agenten verschenen nog diverse andere foto's van de voorganger van de huiskerk, pastor Mao. "De technologie die de Chinese regering gebruikt gaat verder dan die van een doorsnee regering, je zou het 'superautoritair' kunnen noemen", vertelt Mao aan Internation Christian Concern. "Ondanks dat geloof ik dat God zeggenschap heeft over alles en iedereen. We moeten Hem vertrouwen en nederig met Hem wandelen."

Volgens de voorganger zijn de miljoenen controlecamera's in het land nog erger dan in het dystopische boek 1984 van George Orwell. "Het gebruik van big data, kunstmatige intelligentie en algoritmes zou je de Matrix 1.0 kunnen noemen. Het is een vorm van een hyper-totalitaire staat."

Volgens Open Doors USA zijn er in China ongeveer 97 miljoen christenen te vinden. Een groot deel van hen komt samen in ondergrondse en niet geregistreerde huiskerken. Iets wat de Chinese overheid als illegaal beschouwd. 

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Vakanties
Hier adverteren?