Oude stad van Jeruzalem
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

21 april 2022 door Redactie

Orthodoxe leiders vragen president Israël om versoepeling coronaregels voor viering avondmaal

Verschillende orthodoxe leiders hebben de Israëlische president Yitzhak Herzog opgeroepen om de "onacceptabele restricties" op paasvieringen in Jeruzalem op te heffen, meldt de Jerusalem Post naar aanleiding van Armeense media. Een paar dagen geleden bleek de regering slechts duizend bezoekers toe te laten bij de Heilige Grafkerk aanstaande zaterdag, als orthodoxe christenen hun vieringen hebben.

"De kerkleiders zijn erg verontrust over de onrechtvaardige en onuitlegbare beslissing dat christelijke pelgrims ervan weerhoudt om vrijuit te aanbidden op de belangrijkste dag van het jaar", schrijven de Armeense patriarch van Jeruzalem, de Grieks-Orthodoxe patriarch van Jeruzalem en de Bewaarder van het Heilige Land. Van de orthodoxe christenen zouden er dus maar duizend bij de viering in de Heilige Grafkerk kunnen zijn en nog eens vijfhonderd de Oude Stad mogen betreden.

De orthodoxe leiders noemen het pijnlijk dat de dienst geen doorgang kan vinden zoals dat gebruikelijk is: "De heilige dienst die al honderden jaren samen gevierd wordt, is nooit aanleiding geweest tot zorgen over de veiligheid. De wereldwijde christelijke kerk wordt als minderheid op een oneerlijke manier tot een doelwit gemaakt." De diensten zouden wel veilig zijn en de kerkleiders vragen de Israëlische president dan ook na twee jaar van coronamaatregelen meer toe te laten. "Het is van vitaal belang dat alle gemeenschappen in staat gesteld worden vrijelijk te aanbidden.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?