Serhiv Volyna
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

21 april 2022 door Redactie

Oekraïense officier smeekt paus Franciscus in brief om hulp

“Gebed alleen is niet meer genoeg om het volk te redden.” Deze noodkreet klinkt uit de mond van de Oekraïense officier Serhiy Volyna. In een brief aan de paus smeekt hij om concrete hulp: “Evacueer deze mensen en red hun leven uit de handen van de Satan die alles wil verbranden wat leeft.”

De brief is afkomstig uit de zwaar geteisterde stad Marioepol. De havenstad in het zuidoosten van Oekraïne wordt al wekenlang onafgebroken belegerd en zou inmiddels door Russische strijdkrachten omsingeld zijn. Ook kwamen verscheidene burgers om het leven bij meerdere bombardementen op burgerdoelen. Daarbij werden onder meer een kinder en kraamkliniek en een theater getroffen.

De officier schrijft in zijn brief dat hij hoopt dat de paus Oekraïense levens kan redden uit “Satanische handen” “De wereld moet de waarheid weten”, klinkt het verder. “Gebed alleen is niet meer genoeg. Evacueer deze mensen en red hun leven uit handen van de Satan die alles wil verbranden wat leeft.”

Volyna zegt simpelweg de tijd niet te hebben om “alle verschrikkingen te beschrijven die ik hier elke dag zie”. Daarmee doelt de officier op vrouwen, kinderen en pasgeboren baby`s die dagelijks onder vuur liggen en kou zouden lijden. Daarom zoeken zij nog steeds hun toevlucht tot schuilkelders, volgens Volyna is dat hun grootste kans om te overleven.

“Elke dag sterven er mensen omdat er geen medicijnen, geen water en geen eten is”, vervolgt Volyna zijn brief. “Dit is precies hoe de hel op aarde eruitziet." Als de 'Russische indringers’ nog enigszins op sympathie konden rekenen onder de bewoners van Marioepol, is daar na het verwoestende bombardement op het theater niets meer van overgebleven, stelt Volyna die het orthodoxe christendom aanhangt. “Ik geloof in God en ik weet dat het licht de duisternis zal overwinnen.”

De Russische invasie ving aan op donderdag 24 februari. Sindsdien heeft de paus gemiddeld zo'n vier keer per week de oorlog aan de kaak gesteld. De diplomaat van het Vaticaan, Kardinaal Pietro Parolin, stelde dat ‘de Heilige Stoel klaar is om te bemiddelen als beide partijen daarmee instemmen.’ Oekraïne zou positief tegenover dit aanbod staan, vanuit het Russische kamp zou het tot dusver stil zijn gebleven.

Naast de brief die Volyna schreef, plaatste hij via social media gisterenochtend ook een oproep. Deze was gericht aan alle wereldleiders. Volyna, die zich momenteel in door de Russen omsingelde staalfabriek van Azovstal zou bevinden, vraagt wereldleiders de Oekraïense soldaten uit Marioepol te evacueren en in veiligheid te brengen. “De stad is verwoest. We verdedigen nog slechts een enkel punt, waar zich naast de militairen ook burgers bevinden die het slachtoffer zijn geworden van deze oorlog”, zijn de afsluitende woorden van Volyna. 

Bron foto: CNS Photo - Ukrainska Pravda

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Deze brief is eigenlijk aan alle christenen gericht. Wij moeten hartstochtelijk bidden, ook voor de wereldleiders, en verder doen wat wij kunnen om mensen in nood te helpen.