De Verkenners
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

21 april 2022 door Redactie

Video: Wat iedere christen zou moeten weten over het Meer van Galilea

Wie kent het Meer van Galilea niet? Jezus verscheen hier na Zijn opstanding aan de discipelen en confronteerde Petrus met zijn gepleegde verraad. Het Meer van Galilea speelt daarnaast ook economisch een grote rol van betekenis en voorziet Israel mede in haar levensbehoeften. In een inspirerende YouTube-video van het onlangs gestarte videoproject De Verkenners wordt de kijker mee op pad genomen.

“Shalom! Zin in een lekkere duik?”, luiden de eerste woorden van de video. “Ik sta hier aan de oevers van het Meer van Galilea, ook wel bekend als de Zee van Tiberias of het Meer van Gennesaret", zegt Martha Groothedde. "In Israël ook wel ‘Yam Kinneret’ genoemd. Kinneret betekent harp. Kijkende naar de vorm, begrijp je waarom het deze naam draagt."

“Het Meer van Galilea wordt omringd door bergen. In een lesje aardrijkskunde heb je vast wel eens geleerd dat de aardkorst uit platen bestaat. Daartussen zijn breuklijnen. Vanuit Turkije loopt er zo`n lange breuklijn richting Afrika en de Jordaanvallei is dus onderdeel van die breuklijn. Daarom vindt je in dit gebied veel vulkanisch gesteente terug en zijn er soms ook aardbevingen.”

“Alleen in de winter regent het eigenlijk in Israël. Via zo'n twaalf riviertjes en waterbronnen stroomt het water dan richting het Meer van Galilea. Aan de oostzijde van het water vinden we de Golan-hoogvlakte en in het noorden ligt de berg Hermon. Deze berg is de winter bedekt met sneeuw. In het voorjaar smelt de sneeuw en stroomt het onder andere via de Jordaan richting het Meer van Galilea.”

Naast de Bijbelse bekendheid die het Meer van Galilea heeft, is het water ook van vitaal belang voor het land zelf. “Het is de belangrijkste zoetwaterbron in Israël, dat zowel voor drinkwater als voor de landbouw gebruikt wordt. Volgens Groothedde is de plaats inmiddels ook onder toeristen populair geworden. “Toeristen maken hier graag een rondvaart. Aan de kant staan mensen te vissen en je ziet toeristen picknicken aan de oevers.”

Benieuwd naar de volledige video? Deze is hieronder te zien!

'De Verkenners' is een videoproject dat onlangs door drie Nederlandse Israëlorganisaties gestart is. Hierin wordt de kijker op educatieve wijze op pad genomen langs verschillende Bijbelse plaatsen in Israël. 

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen