Prof. dr. Peels
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

20 april 2022 door Jeffrey Schipper

Prof. dr. Peels met emeritaat: 'De leermeester van het liever langer luisteren'

Prof. dr. H. G. L. (Eric) Peels gaat de Theologische Universiteit Apeldoorn na 36 jaar verlaten. Omdat de hoogleraar de emeritaatsgerechtigde leeftijd heeft bereikt, is Peels dinsdag emeritaat verleend tijdens de generale synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken. Synodevoorzitter ds. J.G. Schenau noemt hem "de leermeester van het liever langer luisteren". 

Peels studeerde van 1974 tot 1981 theologie aan de Theologische Universiteit Apeldoorn en Akkadisch aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. In 1982 legde hij het doctoraal-II examen aan de TUA af, waarna hij van 1982-1986 predikant was van de christelijke gereformeerde kerk te Zoetermeer.

“Het was voor mijn vrouw en ik even slikken toen we na vier jaar gediend te hebben in Zoetermeer werden teruggeroepen naar de TUA", vertelde Peels dinsdag terwijl hij herinneringen ophaalde. "Ik had geen enkele ambitie richting academie of theologische wetenschap of iets dergelijks. Met z’n tweeën voelden we ons als predikantsechtpaar als een vis in het water. We droomden dat we samen niet veel later met ons gezin de zending in zouden gaan, maar die zending lag veel dichterbij: Apeldoorn."

Van 1987-1992 was hij universitair hoofddocent oudtestamentische vakken aan de TUA, waar hij in 1992 promoveerde op een proefschrift over de wraak van God in het Oude Testament. In hetzelfde jaar werd hij door de generale synode van de CGK benoemd tot hoogleraar Oude Testament. Deze leerstoel heeft hij sinds 1993 tot op heden bekleed.

Een jaar nadat Peels werd benoemd als hoogleraar mocht hij als rector leidinggeven aan de TUA. Peels: "Ruim drie decennia heb ik als hoogleraar de TUA mogen dienen en de transitie van een tamelijk informele hogeschool naar een volwaardige universiteit meegemaakt. De TUA werd steeds groter en breder. In herinner mij gouden momenten waarop de Schriften voor studenten en docenten in meervoudige zin opengingen. Wat is Gods Woord rijk, diep en breed. Ik dank mijn hemelse Vader wat ik aan onze TUA heb mogen doen."

Peels gaat per 1 februari 2023 met emeritaat. Dr. A. Versluis (CGK Ede) is door de generale synode benoemd tot hoofddocent Oude Testament, als opvolger van Peels.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen