extinction rebellion protest
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

20 april 2022 door Redactie

Paasdienst Noorse kerk onderbroken door klimaatactivisten onder leiding van voormalig priester

Zeven klimaatactivisten vielen een Paasdienst binnen in de Noorse stad Skien. De groep werd geleid door theologe Ellen Hageman, een voormalige priester. De christenen in de kerk schrokken hevig van de activisten in rode pakken, met witgeschminkte gezichten en schakelden meteen de politie in, meldt Dagen.

Middenin de preek van predikant Gunnersen in de Paasdienst van zondagochtend, viel de groep demonstranten de kerk van Skien binnen. De in rood-gehulde klimaatactivisten droegen een kruis bij zich met dode dieren. "Ik vraag jullie vriendelijk om de dienst niet te verstoren. Na de dienst zullen we jullie te woord staan", reageerde Gunnersen op de onderbreking vanaf de kansel. Maar de groep bleef staan, waarop een van de gemeenteleden de politie inschakelde. De christenen in de kerk dachten dat ze mogelijk te maken hadden met een terroristische aanslag in plaats van een protest.

De kerk begrijpt niet waarom zij het doelwit waren van het protest. "We weten niet waarom ze onze kerk uitkozen en waarom ze Paasochtend kozen als moment. De consequenties voor de demonstranten zijn onduidelijk, we weten niet of ze daadwerkelijk gestraft zullen worden voor deze verontrustende inval."

"We doen dit om de aandacht te trekken naar de ontering van de natuur in ons land", legt klimaatactivist Hageman uit over het protest. "Als maatschappij geloven we in een wereldbeeld waarin alles draait om de mensen. Dit betekent dat we geen moeite hebben met het verlies van de natuur en het lijden van andere diersoorten. Ook de kerk van Noorwegen staat er zo in." Door in de kerk te protesteren tijdens Pasen hoopt de voormalige priester dat de kerk aandacht zal geven aan en zorg zal dragen voor de natuur in de omgeving van Skien.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

S
Mesjogge figuren om zo een dienst te verstoren, zal wel met een sisser aflopen en veel straf zullen ze vast niet krijgen, gelovigen moeten veel incasseren in deze vijandige wereld waar het christendom steeds meer onder druk komt te staan.