Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

20 april 2022 door Redactie

Russisch-Orthodoxe Kerk kritisch op afbeelden letter Z op religieuze Paastaart

De Russische kerk laat zich negatief uit over een Paastaart met de letter Z erop die afgelopen weekend werd verkocht door een Russische supermarkt in Shardinsk. De letter staat in Rusland symbool voor de steun van de militaire invasie op Oekraïne. Het omstreden symbool werd afgebeeld op een Pashka-taart, die traditioneel na de nachtmis van Pasen wordt gegeten. De Russisch-Orthodoxe Kerk is tegen het afbeelden van het politieke symbool op de religieuze Paastaart, meldt CNE News.

"Christelijke symbolen moeten op zichzelf staan", aldus een raadslid van de Russische Synode. Hij ziet niet alleen de taart maar ook de traditionele rode paaseieren als een christelijk symbool. "Het is ongepast om de letter Z hierop af te beelden. De kerk staat hier niet achter en kan de producten niet gebruiken."

De eigenaar van de supermarkt geeft aan dat hij zich niet wil mengen in het politieke conflict. Hij wilde simpelweg zijn steun uiten voor het Russische leger en anderen hier de gelegenheid toe geven met de verkoop van producten met een Z erop, zoals de Paastaart. "Het is niet zo dat we misbruik maken van het symbool om meer taarten te verkopen. We willen gewoon onze mannen steunen", aldus supermarktmanager Anatoly Pedoshenko.

Niet alleen de religieuze Paastaarten worden gedecoreerd met de letter Z. Onlangs kwam een Russisch-Orthodoxe Kerk uit de regio Sverdlovsk negatief in het nieuws nadat zij het militaire symbool op de koepel van de kerk afbeeldden. De priester van de kerk in kwestie, Dmitry Yamshchikov, geeft aan dat dit niet de bedoeling was. "Buurtbewoners hebben het symbool op de kerk geplaatst tijdens de restauraties. Voor de nieuwe koepel werd geïnstalleerd plaatsten ze een Z op het dak. Ze hebben foto's genomen, de beelden gedeeld en vervolgens de letter weer verwijderd. Het symbool is niet langer zichtbaar op de koepel van de kerk", aldus Yamshchikov.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Geheel terecht dat de Russisch-Orthodoxe Kerk kritisch is op afbeelden letter Z op religieuze Paastaart. De kerk geeft daarmee een goed signaal naar 'patriarch' Kirill.
Vakanties
Hier adverteren?