Tijd en eeuwigheid
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

20 april 2022 door Redactie

Bijbels Museum brengt reuring op de Zuidas

In samenwerking met CIRCL Amsterdam presenteert het Bijbels Museum vanaf 10 mei 2022 de cross-over tentoonstelling Tijd en Eeuwigheid. Poëzie in beeld en woord in CIRCL op de Amsterdamse Zuidas.

Tijd en Eeuwigheid toont monumentale papierkunstobjecten van Annita Smit in combinatie met nieuwe gedichten van vijf eigentijdse dichters, Gershwin Bonevacia, Babs Gons, Marjolijn van Heemstra, Iduna Paalman en Mustafa Stitou. De werken van Smit zijn een voorbeeld van upcycling. Ze zijn gemaakt van 'gered' ultradun bijbelpapier, misdrukken en overdrukken, die dankzij kunstenaar Annita Smit een tweede leven krijgen. CIRCL is het duurzaamheidsplatform van ABN AMRO en daarmee een passend tijdelijk huis voor deze bijzondere tentoonstelling. Tijd en Eeuwigheid is gratis te zien in CIRCL, Gustav Mahlerplein 1B, Amsterdam op weekdagen van 10 mei tot en met 29 juli 2022 van 10.00-18.00 uur.

Kunstproeven op de Zuidas
Amsterdam Zuidas staat minder bekend om zijn kunst, terwijl de internationale kunstcollecties daar behoren tot de meest toonaangevende van Nederland. Tijd en Eeuwigheid was voor het Bijbels Museum aanleiding om verschillende kunstinitiatieven op de Zuidas te vragen - voor het eerst - de krachten te bundelen.

In Kunstproeven op de Zuidas bieden CIRCL & Bijbels Museum, ABN AMRO Kunstruimte, AkzoNobel Art Space en VU Art SCIENCE gallery het publiek op zes vrijdagen, 20 en 27 mei, 3, 10, 17 en 24 juni van 12.00-17.00 uur een extra gastvrij onthaal. Op alle locaties (ook de rest van de week open; precieze tijden, zie www.bijbelsmuseum.nl) staan rondleiders klaar of liggen er tentoonstellingsboekjes om de exposities toe te lichten. Kom langs bij de verschillende locaties en ervaar de spirituele kracht van de monumentale papieren sculpturen van Annita Smit in CIRCL; ontdek jong talent naast internationale topstukken in de ABN AMRO Kunstruimte; laat je verleiden door talloze portretten in de AkzoNobel Art Space; en verdiep je in de spannende kruisbestuiving tussen kunst en wetenschap in de VU Art SCIENCE gallery. Entree, tentoonstellingsboekjes en rondleidingen zijn gratis, reserveren is niet nodig. Op de meeste locaties is bovendien horeca aanwezig. Kunstproeven op de Zuidas wordt ondersteund door Amsterdam Zuidas.

Tijd en Eeuwigheid
De door het thema 'tijd en eeuwigheid' geïnspireerde, driedimensionale papierkunstobjecten van Annita Smit typeren zich door subtiele en natuurlijk ogende kleuren, verfijning en detaillering. Elk werk lijkt te zijn opgebouwd uit minuscule en ragfijn gesneden stukken papier die door de wind op hun plek zijn gewaaid. De papierkunst van Smit en de gedichten werken op elkaar in: de poëzie van Gershwin Bonevacia, Babs Gons, Marjolijn van Heemstra, Iduna Paalman en Mustafa Stitou hangt in Tijd en Eeuwigheid gedrukt op dundrukpapier tussen de papierkunstobjecten. Samen vertegenwoordigen de dichters een nieuwe generatie die lezers roert met uit het leven gegrepen alledaagse onderwerpen die ‘dicht bij huis’ lijken te zijn: meditatie voor Zuidas-bezoekers.

Bij de tentoonstelling verschijnt een – eveneens op dundrukpapier gedrukte – eenvoudige gratis publicatie met een nieuw essay van filosofe Joke Hermsen, een introductie en de vijf gedichten.

Bijbels Museum 2.0
Tijd en Eeuwigheid is een productie en initiatief van het Bijbels Museum, dat reizende tentoonstellingen maakt met een link naar de Bijbel, vaak verbreed naar andere stromingen of religies. Dat geldt zeker voor het thema 'tijd en eeuwigheid', universele waarden die in alle wereldgodsdiensten van groot belang zijn. Steeds meer mensen zoeken naar rust, verdieping en naar waarden die de waan van de dag overstijgen. Vele filosofen, kunstenaars, dichters en (beta-)wetenschappers bogen zich over het thema en laten zich nog steeds door deze thematiek inspireren.

De tentoonstelling Tijd en Eeuwigheid. Poëzie in beeld en woord is in CIRCL op weekdagen open voor publiek van 10 mei t/m 29 juli 2022.

Tijd en Eeuwigheid is een productie van het Bijbels Museum, mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van Mondriaan Fonds, Doopsgezind Predikfonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Iona Stichting, Vrijzinnige Fondsen, Uitgeverij Royal Jongbloed, de Schrijverscentrale, de Vrienden van het Bijbels Museum en de presentatiepartners.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen