Allerheiligenkerk Straatsburg
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

19 april 2022 door Redactie

Russische kerken in heel Europa getroffen door vandalisme

In heel Europa zijn Russische kerken het doelwit van vandalisme na de invasie van Rusland in Oekraïne. Sinds het uitbreken van de oorlog zijn de Russische gelovigen het doelwit van geweld, meldt CNE News. "We zijn het doelwit van geweld", aldus archimandriet Philip Ryabykh van de Russisch-Orthodoxe Allerheiligenkerk in het Franse Straatsburg. 

Ryabykh geeft aan dat er een rode letter Z op de kerk werd gespoten met graffiti zoals in de Tweede Wereldoorlog huizen van joden werden gemerkt met Davidssterren. "Ze willen ons stigmatiseren zoals ze deden met de joden in het Derde Rijk", stelt de Russische geestelijke. De rector van de Allerheiligenkerk geeft aan dat zijn gemeente zich juist inzet voor Oekraïense vluchtelingen en niet staat achter het handelen van de Russische overheid. "Oekraïense gemeenteleden vangen gevluchte familieleden op bij hen thuis. De kerk doet er alles aan om hen te ondersteunen." De kerk verwacht dat er nog meer vluchtelingen zullen volgen. Ondanks dat de leden van de kerk uit Straatsburg in het algemeen niet erg welvarend zijn, doen ze volgens Ryabykh er alles aan om iets bij te dragen, financieel of praktisch.

De Allerheiligenkerk in Straatsburg is niet de enige Russisch-Orthodoxe gemeenschap die te maken heeft met vijandigheid en vandalisme sinds het uitbreken van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Volgens archimandriet Ryabykh zal dit geweld aanhouden, zolang Rusland geweld in blijft zetten in haar strijd tegen buurland Oekraïne. De rector rouwt om de vernielingen van kerken in Oekraïne door Rusland en door vandalisten in Europa richting de Russisch-Orthodoxe kerk. "We zijn geschrokken door de vernieling van heilige plaatsen. De gebedshuizen zijn essentieel voor het behouden van religieuze veelkleurigheid en meer nodig dan ooit in deze crisistijd."

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Ook al heb ik weinig waardering voor een Russisch Orthodoxe Kerk waarvan de leider, patriarch Kirill, Poetin steunt, en ook al begrijp ik de emoties, toch is vandalisme gericht op kerkgebouwen niet goed te keuren.