Kees Hoogendoorn
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

20 april 2022 door Kees Hoogendoorn

Op de nieuwe aarde wordt volgens sommigen niet meer getrouwd: is dat zo?

Ds. M. Klaassen hield een preek over het huwelijk. In een overigens goed en gedegen preek, sprong er voor mij wel een zin uit. Hij deed een stellige uitspraak: in het Koninkrijk, op de nieuwe hemel en nieuwe aarde, zal er niet meer getrouwd worden.

Waar haalt ds. Klaassen dat vandaan? Inderdaad zullen degenen die uit de dood opstaan niet meer (opnieuw) tot een huwelijk komen. Markus 12:25 is daar duidelijk over. Maar is daarmee alles gezegd?

Nakomelingen
Als ik mijn Bijbel goed lees, zijn er na de wederkomst nog mensen, ja volken op de wereld. Hoe kan anders het richtsnoer van de tora over de aarde rondgaan, Jesaja 2.

Jesaja 65 begint in vers 17: ´'Zie ik schep een nieuwe hemel en een nieuwe aarde.´' Vervolgens noemt hij in een jubelende stemming het een en ander aan positief nieuws. Verdriet wordt vergeten, pijnlijke herinneringen behoren tot het verleden. Er worden bomen geplant, er worden huizen gebouwd, er zullen geen miskramen meer zijn. Baby’s zullen geen vroegtijdige dood sterven. Er wordt gesproken over nakomelingen (vers 22 en 23). Hoe zal dit kunnen als er geen gehuwde echtparen meer zullen zijn?

De tikkende tijd gaat op een vernieuwde aarde straks gewoon door. Het is jammer dat ds. Klaassen dit over het hoofd lijkt te zien.

De schepping wordt dan verlost van de gevolgen van de zondeval. Het voortbrengen van het nageslacht zal nu zonder moeite gaan. De tikkende tijd gaat op een vernieuwde aarde straks gewoon door. Het is jammer dat ds. Klaassen dit over het hoofd lijkt te zien.

Volgens mij moeten we in dit opzicht onderscheid maken tussen een vernieuwde hemel en een vernieuwde aarde. Op de aarde zal het leven zich gewoon blijven vermenigvuldigen. Zijn naam zal onder een schijnende zon steeds worden voortgeplant, Psalm 72.

Bijbels perspectief
In de theologie van de vroeg-christelijke gemeente is er een wissel omgegaan. Onder invloed van Plato's dualisme is de verwachting voor de nieuwe aarde met al zijn beloften verdonkerd. Johannes zag het afdwalen van de (toekomst)leer al aankomen, 2 Johannes. In plaats van naar het koningschap van Jezus uit te kijken, ging men geloven dat het duizendjarig rijk al aangebroken was. Daardoor bleef ook het boek van Jesaja een gesloten profetie, en was er voor Israëls verwachting geen plaats meer.

Mijn motto is: geef de mensen, vooral de jongeren, bijbels perspectief! Niet dat het 'straks altijd kerk zal zijn', dat het straks 'alleen maar om God zal gaan'. Zo blijft God op verre afstand staan. Hier is sprake van een bepaalde over-geestelijkheid. Laten we van de nieuwe aarde niet iets platonisch maken, en een onderscheid maken met het Nieuw Jeruzalem dat uit de hemel zal neerdalen.

Laten we van de nieuwe aarde niet iets platonisch maken, en een onderscheid maken met het Nieuw Jeruzalem dat uit de hemel zal neerdalen.

Geef de mensen hoop en verwachting voor een levende, vernieuwde aarde, waar gewoon volken wonen (Openbaring 21:24), kinderen worden geboren, maar het kwade uitgebannen zal worden. Zo wordt Jezus terugkomst iets om naar uit te kijken. Ik hoop dat ds. Klaassen met aandacht deze profetische vergezichten gaat bestuderen en hier nog eens op terug komt.

'De steden zullen bewoond en de puinhopen zullen herbouwd worden. Ik zal mens en dier op u talrijk maken, zij zullen talrijk en vruchtbaar zijn', Ezechiel 36:10-11.

Kees Hoogendoorn is blogger en oprichter van de website BijbelProfetie. Klik hier om de site van Kees Hoogendoorn te bezoeken.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
Dominee Klaassen citeert gewoon de bijbel. Het zal hier wel weer een vreemde gedachte zijn, maar stel dat er op die nieuw hemel en aarde nageslacht wordt verwekt, waarom zou dat moeten gebeuren binnen de kaders van een huwelijk? In de bijbel staat toch ook niet dat Adam en Eva met elkaar getrouwd waren? Waarom elkaar trouw beloven in een wereld waar we elkaar niet meer ontrouw kunnen zijn?
Vakanties
Hier adverteren?