Bosma
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

14 april 2022 door Redactie

Martin Bosma (PVV) haalt uit naar ChristenUnie: "Sluipmoordenaars die van oudsher referendum haten"

PVV-Kamerlid Martin Bosma heeft woensdag in de Tweede Kamer hard uitgehaald naar de ChristenUnie. Hij noemde de partij onder meer “sluipmoordenaars” tijdens een debat over het invoeren van een correctief bindend referendum. Het betreft een grondswetwijziging die is voorgesteld door SP-Kamerlid Renske Leijten.

Martin Bosma ging tijdens zijn bijdrage terug naar het jaar 2018: “Nederland ging de geschiedenisboeken in als het eerde democratische land ter wereld dat het referendum afschafte. Een triest feit. Op een wolk zat Hans van Mierlo oncontroleerbaar te huilen. Gelukkig had hij een borrel bij de hand. Snoodaard Ronald van Raak maakte zich vervolgens meester van een ouder voorstel: een grondwetswijziging voor een bindend referendum. Dat werd zowaar aangenomen! Hulde en felicitaties aan mijn oude strijdmakker.”

“Echter, echter echter”, vervolgde Bosma. “Het voorstel werd tegelijkertijd volledig kaltgestellt. Er kwam een amendement van de sluipmoordenaars van de ChristenUnie, een partij die van oudsher het referendum haat. Het aloude christelijke adagium ‘vox populi, vox Dei’ is niet aan hen besteed.”

Verderop in zijn bijdrage rept Bosma over “de giftige regels die de ChristenUnie erin heeft gerommeld”. Volgens het PVV-Kamerlid zou onder meer het “historische” referendum over de EU-grondwet in 2005 ongeldig zijn geweest door die regels. “Dat is precies waarom al die farizeeërs van de coalitiepartijen, die het referendum een mes in de rug hebben geplant, nu ineens zeggen voor het referendum te zijn. Ze weten dat het niks voorstelt. Ze weten dat het volledig is kaltgestellt.“ Hoewel Stieneke van der Graaf namens ChristenUnie aanwezig was bij het debat en later ook het woord voerde, ging ze niet in op de beschuldigingen van Bosma.

Het lijkt er overigens op dat er geen correctief bindend referendum gaat komen. Omdat het de tweede lezing betrof en het gaat om een grondwetswijziging is een tweederdemeerderheid in de Kamer een voorwaarde. Dat lijkt niet te gaan lukken. VVD en CDA gaan naar alle waarschijnlijkheid tegen stemmen, net als de SGP. Ook Forum voor Democratie twijfelt nog. De partij laat haar stem afhangen van de stem van de partijleden als er aankomend weekeinde een ledenreferendum wordt gehouden. Leider Thierry Baudet is in ieder geval tegen het voorstel. Hij is het niet eens met de inhoud van het voorstel, waarin een zogenaamde uitkomstdrempel wordt gehanteerd, die volgens hem veel te hoog is. Hij noemt het referendum een “fopspeen”.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

R
Bosma heeft volkomen gelijk. Het standpunt van de CU en ook anderen ten aanzien van het referendum is volkomen opportunistisch. Wanneer het volk iets anders wil dan gewenst wordt, is men tégen het verschijnsel 'referendum', of men werpt hoge drempels op. Zo wordt het een fopspeen, waarmee men mooie sier maakt naar buiten, maar wat niets voorstelt. Ook Baudet heeft dus gelijk.
Vakanties
Hier adverteren?