Rifat Kassis
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

15 april 2022 door Redactie

Christenactivist Rifat Kassis: "De PKN steunt mensenrechtenschendingen in Palestina"

Christenactivist en Palestijn Rifat Kassis haalt snoeihard uit naar de Protestantse Kerk in Nederland. Volgens Kassis, die zelf christen is, steunt de Protestantse Kerk “mensenrechtenschendingen in Palestina”. Dat vertelt hij in gesprek met journalist en historicus Remco van Mulligen van het platform Volzin.nu

Remco Van Mulligen ging met Rifat Kassis in gesprek op basis van zijn serie ‘ontmoetingen in conflictgebied’ waarin hij zijn ervaringen met betrekking tot Palestina en Israël deelt. Kassis geniet vanwege zijn strijd voor mensenrechten veel bekendheid onder het Palestijnse volk en werd meerdere malen door de Israëlische autoriteiten gearresteerd.

Kassis uit zijn ongenoegen als het gaat om de handelswijze van de PKN ten aanzien van het conflict tussen Israël en Palestina. “Er is nu gigantische kritiek op de stellingname van de Russisch-Orthodoxe Kerk. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen die kerk, die Rusland steunt, en de PKN die Israël steunt? Beide steunen mensenrechtenschendingen. De kerken in het Westen scharen zich achter imperialisme, net als de Russische kerk. Ze hebben allebei een theologie die de daders steunt en de ogen sluit voor de werkelijkheid”, zijn de niet mis te verstane woorden van Kassis.

“Alleen denken ze in het Westen dat hun theologie progressief is. Maar kerken die spreken van een onverbrekelijke band met Israël zijn kritiekloos. Ze zien ons niet als christenen. Wij hebben als Palestijnen zelf het verschil gemaakt, toen we het Kairos-document introduceerden", vervolgt Kassis zijn relaas. 

Het Kairos-document waar Kassis over spreekt, verscheen in 2009. Dit betrof een oproep van kerkelijke leiders aan het Westen met als boodschap: 'Zie ons in onze extreem moeilijke situatie, bestrijdt het onrecht dat ons wordt aangedaan.' Kassis zelf ervaart dat er aan die oproep nauwelijks gehoor gegeven is en gaat zelfs een stap verder. “Blijkbaar hangt veel af van je relatie met de daders. Als het aardige daders zijn, zoals Israël, dan is het goed. Dat is een racistische theologie, een racistische kerk. Ik zeg tegen hen: jullie nemen je geloof te lichtzinnig. Wij niet.”

Over het Israëlisch-Palestijnse conflict wordt in christelijk Nederland verschillend gedacht. Om polarisatie tegen te gaan publiceerde CIP.nl deze briefwisseling tussen dominee Oscar Lohuis en dominee Henk Fonteyn.


Briefwisseling Israel
- Slotbrief pro-Israël predikant aan Henk Fonteijn: 'Stop met je demonisering van Israël'
- Henk Fonteijn schrijft slotbrief aan pro-Israël predikant: 'Israël als regelrechte vervulling profetie is brug te ver'
- Pro-Israël predikant reageert op Henk Fonteijn: 'Israël als theologische entiteit? Daar begrijp ik niets van'
- Henk Fonteijn reageert op brief pro-Israël predikant: ‘Paulus sprak niet over Israël als staatkundige entiteit’
- Pro-Israël predikant reageert op brief Henk Fonteijn: ‘Je maakt een grote denkfout’
Meer over Briefwisseling Israel »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Ach daar gaan we weer. Israël is de boeman "de" Palestijnen zijn de engeltjes....

Hoop dat Kassis de historie ook kent voor de ontstane situatie. Hoop dat Kassis, de enorme radicale inspiratie's uit islamitische hoek voor terreurgroepen als Islamitische Jihad, ISIS, Hizbollah, Hamas ook ziet, en ervan huivert.

Nee, Kassis uw zicht is zeer eenzijdig. Ben blij dat deze sterke, democratisch staat er is en zich teweer steld tegen de dood en verderf die mn islamitische is geïnspireerd.