China
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

15 april 2022 door Patrick Goede

Vervolgde voorganger in China gebruikt versleutelde technologie om online kerk te leiden

Ook al heeft de Chinese regering alle online religieuze communicatie verboden, toch lukt het een Chinese voorganger om via een VPN-verbinding te communiceren met zijn kerk en het goede nieuws op social media te verspreiden. Dat meldt CBN News. "Ik heb eerder met de Chinese handhaving te maken gekregen en ze zijn daar behoorlijk gebrekkig en klungelig", vertelt de pastor.

Internation Christian Concern interviewde de voorganger wiens naam gefingeerd is vanwege veiligheidsredenen. Omdat hij zich niet aansloot bij een staatskerk nadat dit verplicht werd, werd zijn water en zelfs zijn stroom afgesloten. Uiteindelijk vindt hij dus steeds weer manieren om toch in relatieve vrijheid over het geloof te spreken met mensen.

"Ik gebruik technologie voor de communicatie van religieuze zaken op twee gebieden. Ik gebruik een social media account op WeChat, wat een publiek account betreft hier in China, waarop ik getuig en het evangelie verspreid. Ten tweede gebruik ik Telegram via een VPN-verbinding om met mijn kerk te communiceren. Als we samen aanbidden maken we gebruik van Zoom", zegt de voorganger.

Vangnet
Hij vervolgt: "Vanuit een kerkplantersperspectief biedt deze technologie het uiterste vangnet. Als ondergrondse huiskerken opgerold worden is dit het basisplatform voor communicatie tussen leiders en kerkleden. Zonder het internet zouden we veel minder verbonden met elkaar zijn. We kunnen nu online met 500 mensen samenkomen als we dat zouden willen."

Omdat de VPN-verbinding via een internetconnectie in het buitenland tot stand komt is er weinig risico om gesnapt te worden door de overheid volgens de voorganger. "Ik ben nu een aantal keren in aanraking gekomen met de handhavers van de regering en ik heb ontdekt dat ze erg gebrekkig en klunelig handelen. Als ik een keer word opgepakt dan is dat maar zo. Niets kan ons scheiden van de liefde van Christus."

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

“Weinig risico”. Het risico is er dus wel. Waarom dan dit aan de grote klok hangen? Of zie ik het te donker in?