Jaap Bönker
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

15 april 2022 door Redactie

David vs. Goliath: Jaap Bönker deelt een belangrijke les

Wie kent het verhaal niet? Het is een van de meest heroïsche gebeurtenissen die er in de Bijbel te vinden is: David tegen Goliath. Gewapend met een slinger en enkele kiezelstenen versloeg herdersjongen David de reusachtige Goliath en onttrok Israël zich aan de dreiging van de Palestijnen. Dat verhaal staat centraal in een inspirerende YouTube-video van de Bijbelse Cultuur Stichting waarin schrijver en theoloog Jaap Bönker het voortouw neemt.

Tot en met zaterdag 16 april vormt het Israel Centrum in Nijkerk het decor van de expositie “Typisch Israël”. Tijdens deze expositie neemt Jaap Bönker de bezoekers mee naar het oude Nabije Oosten waarbij bekende Bijbelverhalen aan bod komen. Deze Bijbelverhalen worden aan de hand van enkele unieke voorwerpen uit die tijd extra uitgediept. Met dit keer ‘de slinger’ van David.

“Nou dit is hem, deze is echt van David geweest. Dat staat ook op de achterkant”, zegt Bönker tot hilariteit van de aanwezige bezoekers. “Natuurlijk is dit het verhaal van David en Goliath. Ik kende het vanuit mijn jeugd als een prachtig zondagsschoolsverhaal. Hij gaat naar een beek toe en haalt daar vijf stenen uit. Wat er daarna gebeurde, weten jullie wel.”

“Ik heb op een goede middag eens bij een herdersjongen gezeten om te kijken wat hij doet. Schapen hebben de neiging om niet terug te keren maar verder te lopen. Voor je het weet ben je er zomaar eentje kwijt. Er liep er eentje weg. Toen pakte de schaapherder zijn slinger, pakte wat kiezelstenen en wist het schaap op dertig tot veertig meter afstand te raken. Het schaap draaide direct om. Wat dat betreft zijn ze het gewend daar om kiezelstenen te gebruiken.”

"Waarom gebruikte David vijf stenen? Had hij soms een klein geloof?, vraagt hij aan de aanwezige bezoekers. 'Goliath had toch vier broers', klinkt het vervolgens. "Wat is de vijfde letter van het Hebreeuwse Alfabet?", vraagt Bönker vervolgens. ‘De Hee’, wordt er dan gezegd. Wat is de Hee? Dat is een venster. En dat heeft iets met de Heilige Geest te maken: Je kijkt door het venster van God heen.”

“Later begreep ik pas waar het echt om ging in dit verhaal: Goliath vervloekte het volk in de naam van de God van Israël. David zegt op een gegeven moment: ‘In die Naam heb ik een cadeautje voor je. Zoals je weet ontspringt een beekje altijd in een bron. De naam van die bron, en dit plaatsje bestaat nog steeds, is ''Migdal Oz' In Spreuken 18 staat: De naam van de Heere is als een sterke 'Migdal Oz'. Het is om de naam van de Heere te doen. Vervolgens komen de steentjes naar beneden en haalt David Goliath neer."

Benieuwd naar het volledige verhaal van Bönker? Zie dan de video hieronder.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen