Oekraïense priesters
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

14 april 2022 door Patrick Goede

Oekraïense priesters eisen kerktribunaal voor patriarch Kirill

Oekraïense priesters eisen dat patriarch Kirill van de Russisch Orthodoxe Kerk voor een speciaal kerktribunaal terecht komt te staan. Dit in verband met zijn uitgesproken steun aan de invasie van Rusland in Oekraïne. Volgens de priesters predikt patriarch Kirill de "Russische vredesdoctrine", dat laat CNE News weten.

Aartspriester Andriy Pinchuk plaatste een statement op Facebook waarin hij de Council of Primates of the Ancient Eastern Churches verzoekt Kirill te berechten. De raad gaat over problemen die ontstaan binnen de Orthodoxe Kerk. 

"Vandaag, terwijl in Moskou patriarch Kirill openlijk zijn steun uit voor de Russische invasie van aggressie tegen Oekraïne, hebben wij, Oekraïense priesters, besloten om de Council of Primates of the Ancient Eastern Churches op te roepen Kirill te berechten." 

Onwankelbaar
De priesters vinden dat Kirill terecht moet staan voor het verkondigen van een ketterse leer. Ze beschuldigen hem verder van "morele criminaliteit", ook benoemen ze het doden van gewone burgers. Dit zien ze als een "duidelijk teken van genocide". Volgens de priesters is het onmogelijk om Kirill nog als leider te dienen zonder in gewetensnood te komen. Maar liefst 268 priesters ondertekenden de verklaring.

Volgens de metropoliet Hilarion is de behoefte aan religie in Rusland sinds het uitbreken van de oorlog flink gestegen. De kerkelijk leider van de Russisch Orthodoxe Kerk, die buiten Rusland actief is, meent dat de Russen heel wat denkstof hebben om zich zorgen over te maken. "Ze richten zich daarom op wat onwankelbaar is, op het eeuwige, op God", vertelt de metropoliet volgens Interfax

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Volkomen juist dat Kirill terecht moet staan en als leider moet worden afgezet. De opstelling van Kirill is beschamend voor het ware christelijke geloof, en ronduit immoreel.
Vakanties
Hier adverteren?