Kerk Chicago
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

13 april 2022 door Patrick Goede

Kerk in Chicago speelt tijdens vastentijd geen muziek van witte componisten

The First United Church of Oak Park van pastor John Edgerton heeft wereldwijd aandacht gekregen omdat de kerk uit Chicago veertig dagen "vast van witheid". Op een groot bord voor de kerk staat het geschreven: "Vastend van witheid". De pastor bedacht het idee zelf en vast met zijn kerk veertig dagen van het gebruik van witte componisten bij de kerkliederen. Het heeft voor een storm aan reacties gezorgd op sociale media, meldt de Chicago Sun Times.

Pastor Edgerton had nooit verwacht dat het vasten van de kerk zoveel aandacht zou genereren. "Om te zeggen dat dit verrassend is zou het understatement van het jaar zijn", vertelt Edgerton. Hij heeft de discussies en gesprekken die het bord uitlokt naar eigen zeggen volledig omarmd. Wel verwijdert hij het bord 's avonds zodat het niet ten prooi kan vallen aan vandalisten.

Critici bestempelen de actie van Edgerton als "woke-ideologie ten voeten uit" of "omgekeerd racisme". Maar volgens de pastor is het onderdeel van de bredere missie van de kerk om juist tegen racisme in opstand te komen. "Het anti-racisme werk waarbij witte ideeën uit het middelpunt van de belasting worden gehaald moet door de witte meerderheid begonnen worden", zegt de pastor die zelf wit is en wiens gemeente ook grotendeels bestaat uit witte leden.

Door de stemmen en gezichten van niet witte mensen de kerk binnen te halen blijf je volgens Edgerton "in lijn met de realiteit van de wereldwijde kerk". Edgerton: "Slechts een klein deel van de wereldwijde kerk is wit."

Gebakken lucht
De voorganger houdt ondanks het vasten nog altijd van witte componisten als Bach en Mozart. "Je vast niet van dingen die je vreselijk of lelijk vindt. Je vast van dingen die je hart raken." Edgerton ontving al honderden e-mails met reacties die hij niet allemaal heeft gelezen. Er zaten volgens hem veel positieve maar ook negatieve of zelfs vulgaire reaties bij. 

Pastor Corey Brooks deed afgelopen week zijn beklag bij Fox News. "De Bijbel gaat maar om één ding: het Woord van God. Het maakt niet uit of je nu zwart, rood of wit bent. Daarom verenigt het geloof in Jezus Christus zoveel mensen en is het tot zo'n enorme zegen", aldus Brooks die de vorm van vasten verder bestempelde als "gebakken lucht" en de "slechts mogelijke vorm van moreel gladstrijken".

De enige weerstand die Edgerton vanuit zijn eigen gemeente zegt te hebben ondervonden is dat hij "niet radicaal genoeg zou zijn". Volgens hem hebben lokale supporters inmiddels bossen bloemen en schalen vol gebakken koekjes langsgebracht. "Als mensen nieuwsgierig zijn naar wat voor soort kerk dit is dan nodig ik ze van harte uit voor de dienst van komende zondag, waar je ook vandaan komt."

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

A
Hoe je in je afzetten tegen racisme racistisch kunt worden...

O, dat heerlijke, gouden evenwicht...