Russisch orthodoxe kerk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

13 april 2022 door Patrick Goede

Roep om Russisch Orthodoxe Kerk te verbannen uit Wereldraad van Kerken steeds luider

De Wereldraad van Kerken ziet de druk van buitenaf om de Russisch Orthodoxe Kerk uit te sluiten steeds groter worden. De leider van de Russische kerk, patriarch Kirill, heeft het lidmaatschap van de kerk volgens critici ongeloofwaardig gemaakt door de invasie van Rusland in Oekraïne goed te praten. Zo is de kerk volgens hen een speelbal geworden van Vladimir Poetin.

Religion News meldt dat de secretaris-generaal Ioan Sauca, die zelf ook een dringende brief aan Kirill schreef, niet gelooft in het uitsluiten van de Russisch Orthodoxe Kerk. Het zou alleen maar tot meer verdeeldheid leiden terwijl de missie van de Wereldraad juist is om de oecumene te bevorderen.

"Het is gemakkelijk om buiten te sluiten, iemand te excommuniceren of te demoniseren. Maar we zijn als Wereldraad geroepen om een vrij en veilig platform van discussie te leveren, om naar elkaar te luisteren en elkaar te ontmoeten, ook als we het niet met elkaar eens zijn", aldus Sauca.

Poetin
"Dit is altijd geweest waar de Wereldraad voor staat. Het zou mij enorm veel pijn doen als deze roeping in mijn tijd verandert en de identiteit van de Wereldraad daarmee verandert", vervolgt de secretaris-generaal.

Eind maart publiceerde theoloog Pavel Cerný een epistel waarin hij uiteenzette hoe Kirill zijn positie in de Wereldraad van Kerken gebruikte voor zijn eigen belangen. Hij riep daarin de Wereldraad op om de Russisch Orthodoxe Kerk niet langer lid te laten blijven, tenzij het weer van zijn verkeerde paden terug zou komen.

Twee dagen later deed eerwaarde Rob Schenck, voorzitter van het Dietrich Bonhoeffer instituut, met een eigen epistel opnieuw een duit in het zakje. Hij noemde Kirill een "propaganda-instrument in de handen van Poetin". Kort daarna herhaalde de aartsbisschop van Canterbury, Rowan Williams, zijn woorden min of meer en vertelde hij aan de BBC dat er goede argumenten zijn voor het verbannen van de Russisch Orthodoxe Kerk uit de Wereldraad.

De enige kerk die de afgelopen jaren uit de Wereldraad van Kerken is gezet is de Congoleese Kimbanguist Church. Hier lag een meningsverschil over de heilige Drie-eenheid aan ten grondslag.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Inderdaad kan een kerk (een propaganda-instrument in de handen van Poetin) die de Russische agressie goedpraat, geen (geloofwaardig) lid meer zijn van de wereldraad van kerken. Het klinkt wel o zo ‘mooi’ wat Sauca zegt, maar hoe kan men de oecumene bevorderen als men zich niet houdt aan bijbelse waarheden?
Vakanties
Hier adverteren?