atheïsme
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

11 april 2022 door Jeffrey Schipper

Overtuigd atheïst wordt moe van mensen die christenen bashen

'Iedere keer als ik iets tweet dat met religie te maken heeft, hoe zijdelings dan ook, staan de reacties vol met mensen die roepen dat religie een gevaarlijk sprookje is, de Bijbel een verzameling onzin, dat gelovigen idioten zijn, enzovoorts. Ik word daar een beetje moe van', stelt Rien Post, een overtuigd atheïst, via Twitter.

Post: 'Ja, in naam van [vul maar een god in] zijn er vreselijke dingen gedaan. Van kruistochten tot en met Islamitische Staat. Elk extremisme (of het nou christenen, mslims op hindoes zijn) is verwerpelijk. Daar zijn we het over eens. Maar dat neemt niet weg dat ik heel veel mensen ken die uit hun geloof de kracht en troost halen om te dealen met hun tegenslagen en levensvragen. En dan die mensen ook meteen maar wegzetten als domme sprookjeslezers, vind ik veel te makkelijk.

Sommige mensen halen hun troost uit muziek, anderen uit spannende pillen, en weer anderen uit religie. Ieder zijn ding. Dat jij religie niet snapt, best, ik snap het zelf ook niet. Ik ben christelijk opgevoed maar voor mij heeft het nooit gewerkt. I just don’t buy it. Maar als anderen daar troost of steun in vinden, dan gun ik ze dat van harte. Het leven is al zwaar genoeg. Whatever gets you through the night. Dus bespaar me je lijst met de excessen van religieuze fanaten. Klootzakken heb je overal, dat weten we al eeuwen.

Het gaat mij om de ‘gewone’ hindoe, moslim, christen die dankzij het geloof een beetje prettiger door het leven stappen. Gun die mensen hun overtuiging, ze doen je toch geen kwaad? Nou dan. Ieder het zijne. (O ja, en uit gaan leggen dat de Bijbel feitelijk niet kan kloppen... Give me a break. Het is geen geschiedenisboek. Ja, die ark, nee, dat klopt natuurlijk niet. Te makkelijk.) Ik ben, als overtuigd atheïst, nog nooit afgezeken of belachelijk gemaakt door iemand die geloofde. Het zou fraai zijn als atheïsten die beleefdheid ook opbrachten.'

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

C
Complimenten aan Rien Post!

Het is onvoorstelbaar hoeveel mensen er kennelijk genoegen in scheppen om God en gelovigen af te schilderen als alles wat "onnozel" tot uitdrukking brengt.

Tegelijkertijd is het geen aanbeveling dat veel gelovigen zo slecht beslagen zijn op het christelijke ijs, dat ze de simpelste vragen over (of kritiek op) hun geloof, niet van repliek kunnen dienen.

Verdiep u in uw geloof!