The Passion
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

08 april 2022 door Redactie

PKN-directeur Jurjen de Groot: "De impact van The Passion is gigantisch"

Witte donderdag staat inmiddels misschien al wel in vele agenda`s met rood omcirkeld: The Passion. Het bekende televisieprogramma waarin BN`ers op laagdrempelige wijze het lijdensverhaal van Jezus vertolken, krijgt een vervolg. De omroep KRO-NCRV en de Protestantse Kerk Nederland komen met een speciale hemelvaartseditie. Dat vertelt Jurjen de Groot, directeur van de dienstenorganisatie van de PKN in gesprek met Groot Nieuws Radio.

“Als Protestantse Kerk zijn we al jarenlang betrokken bij The Passion. Sinds vorig jaar zijn we samen met de KRO-NCRV doorgegaan, nadat de Evangelische Omroep ermee stopte. Het was mijn verlangen om het volledige verhaal rondom pasen te vertellen. In de traditionele Passion stopt het verhaal bij het lijden van Jezus. Wij wilden ook een moment creëren waarbij we de opstanding van Jezus aan Nederland kunnen tonen en wat dat concreet betekent voor het leven van alledag.”

“De hemelvaartseditie wordt een vervolg op The Passion zoals we die al kennen. Een van de onderdelen is dat Maria Magdalena Jezus weer ontmoet. Maar de focus ligt vooral op de aanloop naar Hemelvaart. Voordat Jezus terug naar de hemel gaat, zendt Hij eerst zijn discipelen uit. Hij geeft hen de opdracht om de wereld in te gaan. Dat is ook de kern van het verhaal dat we willen vertellen. Hoe donker het ook is, kijkend naar de situatie in Oekraïne, hebben wij de opdracht meegekregen om hoop en licht om ons heen te verspreiden.”

Waar het lijden en sterven van Jezus ook buiten de kerk vrijwel iedereen bekend is, geldt dat niet voor de periode daarna. De Groot vertelt hoe er invulling gegeven wordt aan The Passion 2.0. “Het tweede deel gaan we inrichten op een manier zoals de meeste kijkers van The Passion het wel zullen herkennen. Het Bijbelverhaal staat centraal maar we geven er een hedendaagse twist aan, door het te verbinden aan de actualiteit. De boodschap van het lijden van Jezus is niet alleen hoopvol voor christenen maar voor de gehele samenleving. Uit de boodschap klinkt hoop door: ‘Het houdt hier niet op en is er meer in de wereld.’

De Groot stelt dat de “impact van The Passion gigantisch is” “Dat is ook de reden waarom wij hier als kerk zo stevig op inzetten. Wij zien dat veel Nederlanders steeds opnieuw door het verhaal geraakt worden, dat blijkt ook uit de onderzoeken die we gedaan hebben en nog doen. The Passion weet zo`n drie miljoen kijkers te bereiken. We horen verhalen van mensen die zich hebben aangesloten bij een Alpha-cursus of een kerk opzoeken en met een predikant in gesprek gaan. Ook hoorden we over een groepje gevangenen die gezamenlijk The Passion zagen en ervoeren dat er ook voor hen een nieuw begin mogelijk is."

The Passion Hemelvaart wordt uitgezonden op donderdag 26 mei om 20:30 uur bij KRO-NCRV op NPO 1. The Passion 2022 wordt live vanuit Doetinchem uitgezonden op Witte Donderdag 14 april om 20:30 uur bij KRO-NCRV op NPO 1.

Benieuwd naar de volledige uitzending? Deze is hieronder te luisteren.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen