CIP Podcast
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

07 april 2022 door Redactie

Overwinning ds. Kort: reden voor een christelijk feestje? - CIP Podcast

Is de rechterlijke overwinning van ds. A. Kort op homo-activist Leon Houtzager reden voor een christelijk feestje? In de CIP Podcast blikt redacteur Patrick Simons terug op de zaak die Houtzager tegen de reformatorische dominee uit Krimpen aan den IJssel heeft aangespannen. Sinds vorige week weet christelijk Nederland dat het protest tegen het OM-besluit om Kort niet te vervolgen ongegrond is verklaard.

Simons: "Stel nu dat dominee Kort vervolgd zou worden. Dat zou een gigantische klap zijn voor de vrijheid van godsdienst en meningsuiting. Dan zou letterlijk iedereen die zich beledigd voelt aangifte kunnen doen. Waarschuwt de dominee tegen dronkenschap? Iedereen die een biertje drinkt spant een zaak aan. Zegt iemand dat seks voor het huwelijk ervoor zorgt dat de seksuele moraal in het land zo laag is en dat huwelijken daardoor niet meer heilig zijn? Dan wordt er massaal aangifte gedaan.

Ik ga de mening van ds. Kort allesbehalve verdedigen, maar wel het recht om een (in zijn ogen) Bijbelse mening te hebben over seksualiteit en scheppingsorde. En over wat dan ook. En we moeten die mening niet door activisten laten verdraaien en vals framen. Zij doen alsof Kort een paginagrote advertentie in alle kranten heeft laten zetten waarin stond: “Alle homo’s moeten verbannen worden uit Nederland.” Dat is gewoon niet waar. Gelukkig zagen zowel OM als het gerechtshof dat ook.

Eigenlijk vatte de advocaat van Kort het belang van de zaak nog het beste samen toen we hem daarnaar vroegen: “Het is belangrijk om je te realiseren wat een overwinning voor Leon Houtzager betekend zou hebben. De orthodox-christelijke opvatting over homoseksualiteit zou dan als ongewenst worden beschouwd. In dat geval zou de godsdienstvrijheid tot een holle frase zijn gedegradeerd”", citeert Simons.

Lees ook: Ds. Kort wint zaak van homo-activist Houtzager en wordt niet vervolgd.

Beluister het volledige fragment vanaf minuut 4:18

- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Spotify.


CIP Podcast
- Ergernis van de week: Vermijdt Open Doors 'islam' en 'moslim'? - CIP Podcast
- Mozaiek verwelkomt vrouw van kleur als voorganger: goed nieuws? Andries Knevel antwoordt
- Moeten christenen afstand nemen van kerkleider Kirill? Andries Knevel antwoordt
- Andries Knevel stoort zich aan “suggestief” abortusdebat: “Stemmingmakerij”
- Gruwelijke slachtpartijen op christenen in Nigeria: tijd voor actie? - CIP Podcast
Meer over CIP Podcast »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen