Israel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

07 april 2022 door Patrick Goede

Israël gaat gevangenis verplaatsen die gebouwd is op 'eerste christelijke mozaïek'

Israël gaat de Megiddo-gevangenis in juni verplaatsen om archeologen de mogelijkheid te geven onderzoek te doen naar een historische mozaïek waarvan aangenomen wordt dat die onderdeel uitmaakte van het allereerste christelijke gebedshuis in Israël. Ook wordt het gebedshuis dan toegankelijk voor toeristen, dat zegt de Israel Antiquities Authority (IAA) volgens The Jerusalem Post.

De mozaïek werd tussen 2004 en 2008 blootgelegd door archeoloog dr. Yotam Tepper en zou dus de eerste aan Jezus Christus toegewijde mozaïek zijn uit de derde eeuw na Christus. Op de mozaïek staat: 'Aan de God Jezus Christus.' Het IAA meldt op haar Facebookpagina: 'Dit gebouw wordt gezien als het oudste christelijke gebedshuis in de wereld. Het vertelt het verhaal van het christendom voordat het een officiële wereldgodsdienst werd.'

Daarnaast zouden er nog twee Griekse inscripties op de mozaïek staan, die blijk geven van Romeinse soldaten die onderdeel uitmaakten van deze historische christelijke gemeenschap. Al sinds de vondst in 2004 gingen stemmen op om de gevangenis te verplaatsen. Afgelopen zondag werd uiteindelijk de knoop doorgehakt en kwam het IAA na een week vergaderen met het goede nieuws dat dit inderdaad gaat gebeuren.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen