Collin Hansen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

12 april 2022 door Redactie

Waarom onlinekerk een "innerlijke tegenstrijdigheid" is

Volgens de Amerikaanse journalist Collin Hansen is de onlinekerk “een innerlijke tegenstrijdigheid". Dat zegt hij in een inspirerende YouTube-video van Geloofstoerusting. Hansen is dankbaar voor de digitale middelen die tijdens de coronapandemie ingezet werden maar benadrukt wederom het belang van fysieke samenkomsten.

“Wat we zien van de Bijbelse visie op de gemeente komt uit Handelingen 2 vers 42 tot en met 47. Daar wordt gesproken over eten, gemeenschap, onderwijs en gebed. Iets daarvan is zeker ook online mogelijk, zoals bijvoorbeeld muziek en onderwijs. Ik ben dankbaar dat we deze mogelijkheden tijdens de pandemie hadden, zodat we toch een gemeenschap konden vormen.”

“Maar veel van die dingen die in Handelingen beschreven staan, kan een onlinekerk niet bieden. Zeker met het oog op de sacramenten. Een onlinekerk kan je het water van de doop niet geven. Dat geldt ook voor het gebroken lichaam van Christus en het brood en de wijn dat daaraan verbonden is.”

“Daarnaast denk ik ook dat onlinekerk-zijn ook op een fundamenteel niveau niet voldoet aan het Bijbelse ideaal. Het versterkt zelfs een van onze problemen. Als we naar een dienst van onze gemeente gaan, weten we dat mensen nog altijd gemakkelijk kunnen doen alsof en misschien zelfs een masker voorhouden. Stel je eens voor hoe moeilijk het wordt om dat masker af te doen als we een onlinedienst hebben.”

“We laten alleen die delen van onszelf aan anderen zien waarvan we willen dat anderen ze zien. In de samenkomst van de gemeente lukt dat soms niet. Op een onverwacht moment kan een bepaald lied een emotionele reactie ontlokken en misschien zelfs tranen. Of je stapt de kerk binnen vanuit een moeilijke situatie en mensen zien dat. Zo biedt de samengekomen gemeente je allerlei mogelijkheden om je te laten verrassen door mensen die voor je zorgen willen.”

Benieuwd naar de volledige bijdrage van Collin Hansen? Kijk dan de video hieronder.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen