Bert-Jan Ruissen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

07 april 2022 door Redactie

Europese SGP-delegatie wil zwaardere sancties tegen Noord-Korea

Wegens de recente executies van kerkgangers in Noord-Korea, roept de SGP in het Europees Parlement op tot EU-sancties tegen de daders in Noord-Korea. De partij wil bovendien dat China geen gevluchte Noord-Koreanen meer terugstuurt naar Noord-Korea. Beter is de vluchtelingen te laten doorreizen naar Zuid-Korea of andere veilige landen, stelt de partij.

"Mensen die worden vervolgd vanwege hun geloof moeten op ons kunnen rekenen. Ook in Noord-Korea", zei Bert-Jan Ruissen in het parlement.

Noord-Korea behoort al jarenlang tot de gevaarlijkste landen om te leven voor christenen. Dictator Kim Jong-un beschouwt zichzelf als god. Hij ziet christenen daarom als staatsgevaarlijk en laat ze achter de tralies verdwijnen of vermoorden.

Ruissen onderhandelde over een resolutie die Noord-Korea aanspreekt op de christenvervolging. "Vandaag laten we zien met onze resolutie: broeders en zusters in Noord-Korea, we zijn jullie niet vergeten!", zei Ruissen. "Ook al blokkeert Noord-Korea iedere serieuze diplomatie over de mensenrechten. We roepen Noord-Korea op de vrijheid van geloof te respecteren die notabene in de eigen grondwet is opgenomen!"

Op aandringen van de SGP vraagt het parlement de EU-landen om aanvullende sancties in tegen de daders van geloofsvervolgers in Noord-Korea. "China en andere buurlanden roepen we op: stuur alstublieft geen mensen terug naar Noord-Korea zolang de situatie er niet verbeterd. Dat is namelijk levensgevaarlijk."

Het Europees Parlement neemt de resolutie deze week naar verwachting met grote meerderheid aan.

Het zeer geïsoleerde communistische Noord-Korea heeft kleine minderheden aan christenen en mensen die het shamanisme aanhangen. Een rapport van Korea Future meldde vorige week minstens 306 gevallen van christenvervolging. Dat was bij een conferentie van SGP'ers Ruissen en Kees van der Staaij in het Europees Parlement.

Lees ook: Dodelijke razzia bij geheime kerkdienst in Noord-Korea.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen