minister justitie
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

07 april 2022 door Redactie

College Rechten voor de Mens: verbod religieuze uitingen bij boa's stigmatiserend

Minister van Justitie Dilan Yesilgöz is op de vingers getikt door het College voor de Rechten van de Mens. Dit omdat ze het dragen van religieuze symbolen bij buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) wil verbieden. Ze wil een ‘neutrale’ kledingrichtlijn waarbij het dragen van een hoofddoek, keppeltje of kruisje verboden is.

Yesilgöz werkte aan deze richtlijn nadat er in december 2021 een motie van de PVV over werd aangenomen. Ze wil dat boa’s aan dezelfde voorwaarden voldoen als politieagenten. Agenten mogen nu al geen religieuze symbolen dragen wanneer ze in uniform zijn. Volgens het College voor de Rechten van de Mens is het echter stigmatiserend. Men stelt dat de minister vooral bang lijkt te zijn dat het dragen van religieuze symbolen ervoor zorgt dat het gezag van boa’s minder wordt en dat ze bang is voor de reacties van burgers. Dat zijn volgens het College niet de juiste argumenten.

“Beoordeel neutraliteit en onpartijdigheid van boa’s op basis van hun gedrag en handelingen”, stelt men daarom. “Niet op basis van het dragen van een religieus symbool of religieuze kleding.”

Als alternatief oppert het College voor de Rechten van de Mens om maatwerk te bieden. Daarbij verwijzen ze naar andere landen waar een hoofddoek ontworpen is die bij het uniform past. De vraag is of dat dan ook bij kruisjes het geval gaat zijn.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Gerrit Kassies.

Juist het dragen van religieuze uitingen werken stigmatiserend. Hun uniform zegt al wat ze zijn.

Alles moet maar overboord gegooid worden. De wetteloosheid waarvan de Bijbel spreekt. op weg naar de anarchie. Of daar zijn we al beland!