Poetin en patriarch Kirill
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

06 april 2022 door Redactie

Leefgemeenschap schrijft open brief aan Poetin en patriarch Kirill

De leden van de leefgemeenschap Ad Montem hebben een open brief geschreven aan de Russische president Poetin en patriarch Kirill van de Russisch-Orthodoxe Kerk. Het is een oproep om vrede. De brief is vertaald in het Nederlands, Engels en Russisch en aan hen beiden verstuurd, meldt de Konferentie Nederlandse Religieuzen.

In de brief wordt verwezen naar de orthodoxe traditie, die zich uitspreekt over de waardigheid van de mens en over oorlog en vrede. De heilige vaders uit deze traditie waarschuwen vooral voor de innerlijke oorlog in ieder menselijk hart, die de bron van dit uiterlijk conflict is. “Als menselijke wezens zijn wij in oorlog zolang we leven, want ons leven is verscheurd tussen persoonlijke pijn een Gods roeping tot geweldloosheid. Onze innerlijke oorlog is allereerst een geestelijke oorlog. Dat is de oorlog die we moeten uitvechten, binnen onszelf, zodat we deze niet buiten onszelf plaatsen en de wereld laten betalen voor een enkel verhaal van pijn.”

De brief vervolgt: “Ieder ‘volk’ – of wat we gewoonlijk als volk aanduiden – en alle mensen in dat volk, verdienen een hoge mate van respect en waardering. Want overal ter wereld is er één waarheid: de Liefde. Overal ter wereld is de kern van elke menselijke ziel de Liefde. In ons hart weten we dit allemaal. Deze ‘kennis’ is de basis van het menselijk samenleven overal ter wereld door heel de mensengeschiedenis heen. Soms lijkt deze kennis tijdelijk vergeten en verandert wederzijds respect en samenleven in elkaar veroordelen en strijd. Als wij vergeten dat de kern van het menselijk leven de Liefde is, zoals nu gebeurt in het conflict tussen Rusland en Oekraïne, dan is er alle reden om elkaar op te roepen tot trouw aan de eigen en gemeenschappelijke waardigheid.”

Tot slot roepen de briefschrijvers op om in naam van de mensheid alle oorlogshandelingen en militaire operaties onmiddellijk te beëindigen. “Laten we samen bouwen aan een nieuwe wereld die is gebaseerd op wederzijds respect, verbondenheid en liefde. Een wereld waarin ieder mens zich welkom kan voelen. Dan kunnen wij in vrede met elkaar leven en ten volle genieten van de menselijke en culturele rijkdom als personen en volken." Daarnaast vragen zij alle organisaties die zich verantwoordelijk weten voor de vrede en de waardigheid van ieder mens waar ook op aarde, deze oproep te steunen en te verspreiden.

De gemeenschap Ad Montem bestaat uit twee leden, beiden verbonden met de Karmel. Ze leven op Schiermonnikoog een leven volgens de traditie van de christelijke mystiek leidraad is. Zij trekken daarin op met de trappisten van Schiermonnikoog.

Klik hier om de volledige brief te lezen en lees hier meer over de gemeenschap Ad Montem.


Oorlog Oekraïne
- Oekraïnedebat: een gebed en een psalm in de Tweede Kamer
- Segers beschuldigt Poetin van blasfemie: “Jezus geciteerd om bloedbad goed te praten”
- Zien we elementen van de eindtijd in de oorlog tegen Oekraïne?
- Mag ik als christen Poetin haten?
- Zendeling Stefanie de Wildt blijft in Oekraïne: "De Heere geeft ons vrede en ik hoef niet bang te zijn"
Meer over Oorlog Oekraïne »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

H
Ach wat lief...! Daar zullen die twee vast wel naar luisteren.
Vakanties
Hier adverteren?