abortus
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

06 april 2022 door Redactie

Opnieuw kondigt Amerikaanse staat strengere abortuswet aan

Ook in de Amerikaanse staat Oklahoma wordt abortus mogelijk enkel nog toegestaan wanneer er sprake is van een medisch noodgeval. Dinsdag werd er in de staat een wet aangenomen waarmee abortus in alle andere gevallen verboden wordt. De wet gaat komende zomer al in, zo melden diverse media. Alles hangt, net als abortuswetten in andere staten, af van een uitspraak van het Hooggerechtshof in juni.

Officieel moet de wet nog ondertekend worden door Kevin Stitt, de gouverneur van Oklahoma. Hij heeft echter al aangekondigd dat hij dat zal gaan doen. Eerder werd er in de zuidelijke staat Mississippi al een dergelijke abortuswet aangenomen. In die staat is men al sinds 2018 bezig om abortus vanaf vijftien weken volledig te verbieden. De wet ligt op dit moment voor het Amerikaanse Hooggerechtshof die moet beslissen of deze grondwettelijk is. Tegenstanders stellen dat dit niet het geval is wanneer abortus wordt verboden nog voordat de foetus levensvatbaar is.

Als de abortuswet in Mississippi ongrondwettelijk wordt bevonden door het Hooggerechtshof is de kans groot dat er ook een streep door de nieuwe wet in Oklahoma gaat. Dat geldt overigens ook voor wetten in andere staten. Veel Amerikaanse staten waar de Republikeinen de dienst uitmaken, wachten namelijk niet op de uitspraak van het Hooggerechtshof in juni, maar nemen nu al wetten aan die abortus lastiger maken of zelfs helemaal verbieden.

Het Hooggerechtshof in de Verenigde Staten heeft op dit moment een conservatieve meerderheid. Dat kan grote gevolgen hebben voor de uitspraak in juni en daarmee op de abortuswetten in heel Amerika.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

D
Gisteren las ik juist ergens dat in een andere Amerikaanse staat, Colorado, een wet zou zijn vastgesteld volgens welke abortus TOT AAN DE GEBOORTE zou worden toegestaan. Kan iemand bevestigen of dit verschrikkelijke bericht klopt?
Vakanties
Hier adverteren?