Grote kerk Gorinchem
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

06 april 2022 door Patrick Simons

'Nashvilledominee' reageert op 'hetze' SP Gorinchem: "Gevaarlijke ontwikkeling"

Opnieuw is er in Gorinchem flinke weerstand tegen een preekbeurt van ds. Marten Visser. De predikant en zendeling, die de veelbesproken Nashvilleverklaring ondertekende, ging enkele weken geleden voor in de Grote Kerk van Gorinchem. En dat stuit de lokale SP-fractie tegen de borst. Visser zelf noemt in een reactie tegenover CIP.nl de bemoeienis van de fractie van de Socialistische Partij een gevaarlijke ontwikkeling en stelt dat het een aanval op de vrijheid van godsdienst is. "Ironisch genoeg ben ik er zelf helemaal niet meer blij mee dat ik mijn naam aan de Nashvilleverklaring heb verbonden."

De politieke partij heeft naar aanleiding van de preekbeurt van Visser schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. De SP vindt dat de predikant niet uitgenodigd had moeten worden voor een preekbeurt omdat hij voor ‘een onveilige omgeving’ kan zorgen, zo blijkt uit de vragen. Men wil van het college van B en W weten of zij daar hetzelfde over denken. Bovendien ziet de partij een politieke samenwerking met de kerk niet langer zitten en vindt men dat het college bij herhaling de kerkenraad op het matje moet roepen.

Discriminerende spreker
‘Omgaan met discriminerende sprekers’, luidt de titel van de schriftelijke vragen van SP Gorinchem waarmee ze doelen op Marten Visser. Ze verwijzen in de schriftelijke vragen naar een eerdere spreekbeurt van de predikant in de Grote Kerk. Hij sprak volgens de SP onder meer over ‘homoseksuele onreinheid’ en hij noemde transseksualiteit ‘een SOA’. Er was destijds een flink protest tegen de komst van Visser. De SP reageert dan ook verbaasd dat de predikant op 20 maart opnieuw kwam preken: ‘Destijds werd gedacht dat het geluid van de inwoners van Gorinchem had gezorgd voor verandering.’

De SP vindt dat de predikant niet uitgenodigd had moeten worden voor een preekbeurt omdat hij voor ‘een onveilige omgeving’ kan zorgen, zo blijkt uit de vragen

Naar aanleiding van de nieuwe preekbeurt heeft de SP daarom vragen gesteld. ‘Hoe kijkt het college nu naar de nieuwe uitnodiging en de komst van dominee Visser, die de inwoners van Gorinchem twee jaar geleden flink heeft opgeschrikt?’, begint men de schriftelijke vragen. Verder stelt de SP in de vragen dat de komst van een prediker als Visser voor een “onveilige omgeving kan zorgen voor mensen uit de (religieuze) regenbooggemeenschap”. Daarbij is het volgens de partij niet relevant of de predikant tijdens de dienst over het onderwerp spreekt omdat hij zich ‘op andere momenten publiekelijk tegen de LHBTIQ+ gemeenschap uitlaat’. Men vraagt zich of het college de mening van de SP-fractie deelt.

Verder haalt men in de vragen het Regenboogstembusakkoord aan dat in Gorinchem door alle coalitiepartijen is ondertekend, waarin staat dat ‘de gemeente zich in moet zetten voor een omgeving waar onder andere religieuze LHBTIQ+ mensen zich prettig moeten kunnen voelen’. De SP vraagt zich af hoe de gemeente van plan is om op grond van deze belofte actie te ondernemen.

Kritisch gesprek
Maar daar moet het wat de lokale politieke partij betreft niet bij blijven. Men wil het liefst namelijk ook dat een samenwerking met de Grote Kerk vanuit de gemeente heroverwogen moet worden: ‘Is het college het met de SP eens dat een gemeentelijke samenwerking met organisaties die personen uitnodigen die zich publiekelijk discriminerend en/of kwetsend uiten, onwenselijk is? En is het college het eens dat bij een herhalende situatie een heroverweging van de samenwerking en een kritisch gesprek met de organisatie noodzakelijk is?’

Reactie ds. Marten Visser
De predikant zelf reageert tegenover CIP.nl op de ontwikkelingen in Gorinchem. Gevraagd naar zijn mening over de politieke bemoeienis met preekbeurten antwoordt hij: "Dat is een gevaarlijke ontwikkeling, mocht die zich doorzetten. Blijkbaar zijn er mensen die zich de taak toemeten meningenpolitie over de kerk te zijn. Maar die rol geeft de kerk alleen aan de Here God. Gelukkig realiseert iedereen buiten de SP in Gorinchem zich ook. Elke zondag preken er op honderden plaatsen in het land voorgangers met dezelfde opvattingen als ik, en dat is nog nooit een politieke kwestie geworden."

Visser ziet het dan ook als een aanval op de vrijheid van godsdienst: "Zeker. Ik twijfel er niet aan dat aan de vraagstellers uitgelegd zal worden dat de kerk over haar eigen uitnodigingsbeleid gaat en over haar eigen boodschap. Maar als je hard genoeg roept, gaan vanzelf veel mensen aan zelfcensuur doen. In die zin werken zulke aanvallen best goed. En echte censuur en inperking van de vrijheid van godsdienst is natuurlijk de volgende stap." 

"Ironisch genoeg ben ik er zelf helemaal niet meer blij mee dat ik mijn naam aan de Nashvilleverklaring heb verbonden."

"Dit doet niets met me", antwoordt de predikant als hem gevraagd wordt wat het persoonlijk met hem doet. "Het gaat niet om iets wat ik in een preek gezegd heb. Het gaat om een handtekening die ik drie jaar geleden gezet heb waardoor ze vinden dat ik nergens meer zou mogen preken. Dat is een hetze en dat leg ik naast me neer."

Nashvilleverklaring
"Ironisch genoeg ben ik er zelf helemaal niet meer blij mee dat ik mijn naam aan de Nashvilleverklaring heb verbonden", vervolgt de predikant. "In de eerste plaats omdat er een zin in voorkomt die het meest logisch zo gelezen kan worden dat je geen homo mag zijn. Die bewoordingen komen uit een Amerikaanse discussie die hier niet speelt. In de tweede plaats omdat het eenzijdig de aandacht richt op homoseksualiteit, terwijl voor iedereen het omgaan met seksualiteit een gebied is waar we worstelen met de zonde. Maar ik ben er vast van overtuigd dat de Here God ons in Zijn Woord leert dat seksuele relaties thuishoren in een levenslang huwelijk tussen een man en een vrouw. Daar heeft de kerk altijd voor gestaan, en daar blijf ik voor staan. Als ik daar op aangevallen wordt, heb ik daar volkomen vrede mee."

Transseksualiteit een SOA
Ook gaat de predikant in op de bewering van de SP dat hij gezegd zou hebben dat transseksualiteit een SOA is. "Laat ik de context geven. Er was een school in Engeland met negen meisjes die zeiden dat ze transseksueel waren. Vervolgens kwam de coronalockdown. Binnen de kortste keren wilden zeven meisjes weer gewoon als meisje door het leven gaan, en de achtste dacht erover na. Ik citeerde een tweet daarover en schreef daar als commentaar bij: 'Transseksualiteit is een SOA: Sociaal Overdraagbare Aandoening. Het wordt tijd voor een preventieve aanpak'."

"Oké, dat is een wat provocerende verwoording", vervolgt de Visser. "Maar ja, ik sta helemaal achter de inhoud van dat bericht. In plaats van zich opwinden over mijn bewoordingen, zouden ze zich op moeten winden over het feit dat zoveel meisjes de laatste jaren in verwarring zijn geraakt over hun seksuele identiteit. In sommige landen is dat aantal binnen vijf jaar tientallen keren zo groot geworden. Dan heb je het over sociale besmetting. Ze lopen het gevaar in een medisch traject te komen dat hun lichaam onherstelbaar beschadigt. Dat is het schandaal hier."

De SP wil het liefst ook dat een samenwerking met de Grote Kerk vanuit de gemeente heroverwogen moet worden

Eerdere preekbeurt
Het eerdere protest tegen de komst van Visser naar Gorinchem waar de SP in haar schriftelijke vragen naar verwijst, vond plaats in 2020. Destijds kondigde het Algemeen Dagblad in een uitgebreid artikel aan dat er een ‘Nashvilledominee’ in Gorinchem kwam preken. Het zorgde ervoor dat er bij de kerk een demonstratie werd georganiseerd. Waar de Grote kerk het jaar ervoor besloot om een preekbeurt van ds. M. Klaassen te annuleren na dergelijke aankondigingen, vond de preekbeurt van Visser gewoon plaats.

Destijds vertelde Visser desgevraagd de demonstranten wel een beetje te begrijpen: “Ik begrijp dat mensen het niet eens zijn met het standpunt dat homoseksuele relaties niet naar Gods bedoeling zijn. Ik begrijp het niet dat ze de ruimte om die mening te verkondigen, weg willen nemen. Niets zo intolerant als de toleranten.” 

Paulus van Zee, destijds de initiatiefnemer van de demonstratie, stelde dat de demonstratie vooral ging om “het zieke gedachtegoed van de Nashvilleverklaring”. Hij vertelde desgevraagd dat mensen wat hem betreft duidelijk mogen maken dat het huwelijk volgens hen voor één man en één vrouw is bedoeld: “Maar dat is iets anders dan het zieke gedachtegoed dat door middel van de Nashvilleverklaring is verspreid. Met wat daarin staat beschreven over homoseksualiteit ga je wat mij betreft terug naar de Middeleeuwen. Een andere visie op het huwelijk is prima, maar ik ageer tegen homofobie.”

Het college van B en W in Gorinchem zal de vragen van de SP binnen de gangbare termijn van 30 dagen moeten beantwoorden.

CIP-redacteuren Patrick Simons en Jeffrey Schipper bespraken bovenstaand nieuwsbericht in de CIP Podcast. Beluister het fragment vanaf minuut 19:20


Reconstructie Nashvilleverklaring
- Hoofdrolspelers Nashvilleverklaring blikken terug: "In christelijk Nederland mag de waarheid niet meer duidelijk gezegd worden"
- Dit ging er mis bij de chaotische en overhaaste publicatie van de Nashvilleverklaring
- Legden twee CGK-hoogleraren een bom onder de Nashvilleverklaring? Een reconstructie met de hoofdrolspelers
- Vorig jaar brak een mediastorm los vanwege de Nashvilleverklaring: dit waren de hoofdrolspelers
- Waarom bezorgde christenen de noodklok luidden met de Nashvilleverklaring
Meer over Reconstructie Nashvilleverklaring »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
De scheiding van kerk en staat en de vrijheid van Godsdienst en die van meningsuiting zijn duidelijk niet besteed aan de SP van Gorinchem.

En of je het nu eens bent of niet met Visser: elke arts zal zijn patiënt vertellen dat elke operatie is een menselijk lichaam een risico is, en dat elk medicijn wat je gebruikt ook ongewenste bijwerkingen heeft. Als Visser dan stelt dat genderdysforie hand over hand toeneemt en de aantallen exploderen, heeft hij tenminste in medisch wetenschappelijke zin wel degelijk een punt.